Biz - B92.net

Hodorovski: Naftne sankcije više štete EU nego Rusiji

Mihail Hodorovski, protivnik režima ruskog predsednika Vladimira Putina, izjavio je da naftne sankcije Rusiji više štete EU, nego zemlji kojoj su namenjene.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Novikov Aleksey
Ilustracija: Shutterstock/Novikov Aleksey

Bivši najbogatiji čovek Rusije i prvi čovek nekadašnjeg ruskog naftnog giganta, kompanije Jukos, istakao je da je EU ili trebalo da obezbedi alternativno snabdevanje pre nego što je uvela embargo ili da razmotri sasvim drugi pristup, kao što je uvođenje carina na ruske energente, a ne uvođenje potpune zabrane, te da bi, da je tako postupila, "Evropa Ukrajini mogla da kupi više oružja“, navodi evropski portal Politiko.

"U ovom trenutku energetske sankcije štete Evropi, a ne Rusiji. To je bilo i ostalo moje gledište. Šta zaboga, radite“, izjavio je Hodorovski u Briselu na dvodnevnim sastancima sa zvaničnicima EU i drugima, koje je organizovao istraživački centar GLOBSEC sa sedištem u Bratislavi, prenosi Politiko.

Hodorkovski je proveo 10 godina u zatvoru pod optužbom da je izbegavao plaćanje poreza, a potom je vodio kampanju za promovisanje demokratije i ljudskih prava u Rusiji kroz svoju organizaciju Otvorena Rusija, navodi Politiko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.