Vesti -

Gas u Evropi najjeftiniji u skoro 18 meseci, a hrana sve skuplja?

Kriza troškova života počela je s cenama energije, a sada se proširila na sve sektore i utiče na celu Evropu i šire, objavio je Euronews.

Izvor: Index
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/mishoo
Ilustracija: Depositphotos/mishoo

Problem ima mngoo komponenti, ali ona koja najviše zabrinjava političke vođe i najviše utiče na domaćinstva jeste poskupljenje hrane.

Cene gasa na najnižem nivou u gotovo 18 meseci, ali hrana sve skuplja

Cene gasa u Evropi pale su u februaru na najniži nivo u gotovo 18 meseci, ali cene hrane nastavljaju da rastu, prenosi Indeks.

"Kada govorimo o cenama energije u odnosu na cene hrane, postoji uticaj 'zaostajanja' koji moramo uzeti u obzir", objašnjava Rik de Oliveira, energetski analitičar iz TELF AG-a. "Ove niže cene energije koje sada imamo moraju se pretvoriti u niže troškove proizvodnje hrane kako bismo videli cenu (razliku)", rekao je.

"Na primer, cene koje danas vidimo u supermarketima odražavaju cene energije pre šest meseci, kad je hrana proizvedena. Stoga verujemo da ćemo videti pad cena hrane tek za otprilike šest meseci ako se cene energije stabilizuju", dodao je.

Mađarska "šampion" poskupljenja hrane

Cene hrane u Evropskoj uniji su u januaru u proseku porasle za 18,4 posto u poređenju s godinom pre. Mađarska je postala "šampion" poskupljenja hrane (48,2 posto), a slede je Litvanija (32 posto) i Slovačka (28.6 posto). Najmanji rast cena hrane zabeležen je u Švajcarskoj (5,8 posto) i Kipru (10,3 posto).

"Mislimo da će se poverenje potrošača definitivno poboljšati prema kraju 2023, ali će trebati puno više vremena da se reši kriza troškova života", prognozira De Oliveira.

Uticaj krize troškova života najozbiljnija je pretnja globalnoj zajednici, prema izveštaju o rizicima Svetskog ekonomskog foruma za 2023. godinu.

Rat doprineo poskupljenju

Rastom cena hrane povećavaju se nesigurnost hrane i socijalne napetosti te se opterećuju budžeti vlada koje se bore sa sve većim računima za uvoz hrane i smanjenim kapacitetom za finansiranje dodatne socijalne zaštite najugroženijima.

Problemu je doprineo rat u Ukrajini. Ruska invazija dovela je do rekordnog skoka cena žitarica i drugih namirnica.

Kriza je dovela do uličnih protesta i štrajkova u mnogim evropskim zemljama, poput Ujedinjenog Kraljevstva, gde se radnici javnog sektora spore s vladom oko plata i uslova rada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.