Vesti -

Fajzer tuži Mađarsku

Slučaj se odnosi na plaćanje 3 miliona doza vakcina BioNTech/Pfizer, u vrednosti od oko 60 miliona evra.

Izvor: Index
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/zef art
Ilustracija: Shutterstock/zef art

Naime, sudski dokument, do kojeg su došli novinari Politica, pokazuje da je Fajzer, zajedno sa partnerom BioNTechom, pokrenuo pravni postupak protiv mađarske vlade još u januaru ove godine vezano uz isporuku vakcina protiv kovida-19.

Portparol Pfizera potvrdio je slučaj koji se odvija na belgijskom sudu.

Fajzeru sude u Teksasu zbog vakcina za koronu

"Razgovori s vladom u Budimpešti se nastavljaju", poručio je. Dokument pokazuje da se slučaj odnosi na plaćanje 3 miliona doza vakcina BioNTech/Pfizer, u vrednosti od oko 60 miliona evra. Spor je započeo kada je Mađarska u novembru prošle godine obavestila Pfizer da ne namerava da plati sporne doze farmaceutskoj kompaniji, navodeći kao razlog sukob u Ukrajini.

Sudija je održao prvo ročište o slučaju u martu i odbacio Pfizerov zahtev za brzom presudom. Od tada slučaj nije napredovao. Pfizerova tužba protiv Mađarske paralelna je s onom koju je farmaceutska kompanija pokrenula protiv Poljske. U oba slučaja, zemlje su tužene na građanskom sudu zbog odbijanja da preuzmu i plate isporuke vakcina protiv kovida-19.

U slučaju Poljske dogovoreno odlaganje ročišta

Juče je prvostepeni sud u Briselu održao kratko prvo ročište u vezi s Pfizerovim slučajem protiv Poljske. Obe strane dogovorile su odlaganje ročišta do 30. januara. Spor se u slučaju Poljske vodi oko isporuke 60 miliona doza koje je zemlja odbila da prihvati u aprilu prošle godine.

U to vreme, Varšava se pozvala na višu silu - navodeći kao razlog pritisak na svoje finansije nakon priliva izbeglica u jeku ruske invazije na Ukrajinu. Prošlog meseca, nedugo nakon izbora u Poljskoj, Pfizer je objavio da tuži Varšavu na sudu zbog propuštene isplate, koju je Politico procenio na oko 1,2 milijarde evra.

Nemački BioNTech takođe se pridružio tim postupcima. Ova dva slučaja priključuju se rastućem broju pravnih postupaka povezanih s naporima Evropske unije u nabavi vakcina u doba pandemije. U Rumunjskoj tužioci žele da ukinu imunitet bivšem premijeru Florinu Čituu i dvojici bivših ministara zdravstva, tvrdeći da su kupili previše vakcina i time naneli štetu državi od više od milijardu evra.

Sporne poruke Ursule fon der Lajen

Belgijski lobista Frederik Baldan podneo je krivičnu prijavu protiv predsednice Komisije Ursule fon der Lajen zbog njene navodne uloge u posredovanju u najvećem ugovoru o vakcinama u Evropskoj uniji, za 1,1 milijardu doza. Mala belgijska politička stranka Vivant i tri njena lokalna zastupnika takođe su se pridružila tom postupku, potvrdio je zastupnik Alan Mertes.

U međuvremenu, New York Times tuži Komisiju jer je odbila da otkrije tekstualne poruke spomenute u intervjuu s Von der Lajen za NYT u april 2021. U članku je predsednica Komisije govorila o svojim naporima oko kupovine vakcina i porukama koje je razmijenila s izvršnim direktorom Pfizera Albertom Burlom.

Konačno, evropski nadzornik finansijskog kriminala, Ured evropskog javnog tužioca, objavio je u kratkom saopštenju za medije prošlog oktobra kako je otvorio istragu o nabavci vakcina. Nije navedeno koga istražuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.