Vesti -

EU zabeležila suficit u trgovini sa Rusijom

EU je za godinu dana preokrenula spoljnotrgovinski deficit sa Rusijom na mali suficit od 0,2 milijarde evra, koliko je bilo u martu, saopštio je danas Evrostat.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ruskpp
Ilustracija: Depositphotos/ruskpp

EU je u martu 2022. godine zabeležila značajan trgovinski deficit od 18,2 milijarde evra u trgovini sa Rusijom.

Spoljnotrgovinski deficit je u decembru pao na 6,0 milijarde evra, a u martu ove godine je ostvaren i pomenuti suficit od 0,2 milijarde evra.

Vrednost uvoza u EU iz Rusije je pala sa 22,0 milijarde evra, koliko je zabeleženo u martu 2022. godine, na 3,8 milijardi evra u martu ove godine. Vrednost izvoza u Rusiju je u istom periodu blago porasla, sa 3,6 milijardi na 4,0 milijarde evra.

Evrostat napominje da je vrednost izvoza EU u Rusiju u februaru 2022. godine bila 8,0 milijardi evra. Trgovinski bilans EU i Rusije je u značajnoj korelaciji sa trgovinskim bilansom za energente.

Rastuće cene energenata su u 2021. i 2022. godini uzrokovale značajan trgovinski deficit EU u odnosu na Rusiju, ali on je smanjen zahvaljujući organičenju uvoza i padu cena energenata.

Ukupan trgovinski deficit je u prvom kvartalu smanjen na 5,6 milijardi evra u odnosu na prethodni period. Ako pogledamo samo trgovinski bilans za energente, EU je u prvom kvartalu bila u deficitu od 11,3 milijardi evra u odnosu na Rusiju. Deficit nije zanemarljiv, ali on je u prvom kvartalu prošle godine iznosio 43,9 milijardi evra, navodi se na sajtu Evrostata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.