Vesti -

EU razmatra da produži važenje gornje granice cene gasa

Evropska unija razmatra da produži važenje vanredne gornje granice cene gasa uvedene u februaru.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Roman Barkov
Ilustracija: Shutterstock/Roman Barkov

Produžetak razmatraju zbog zabrinutosti da bi sukob na Bliskom istoku i sabotaža Baltičkog gasovoda mogli ponovo da povećaju cene gasa ove zime, izveštava danas "Fajnenšel tajms".

Evropska komisija je saopštila da nema naznaka o negativnim efektima od stupanja na snagu te mere i da su cene prirodnog gasa sada skoro 90 odsto niže nego prošle godine, navodi se u izveštaju lista koji se poziva na prezentaciju koja je predočena diplomatama EU, preneo je Rojters.

Ograničenje je uvedeno nakon višenedeljnih napetih razgovora država članica, pri čemu su se Nemačka i Austrija u početku protivile njegovom uvođenju tvrdeći da će to poremetiti tržište.

Ali ograničenje cene nije uticalo na uvoz gasa u EU, napominje se u prezentaciji.

Visoke diplomate i zvaničnici EU izjavili su da bi, uprkos padu cena energenata i skladištenju gasa u EU koje je na rekordnom nivou, na snabdevanje ove zime mogao da utiče rat između Izraela i Hamasa i potencijalni akti sabotaže gasne infrastrukture.

Komisija bi u novembru trebalo da iznese predlog kojim se potvrđuje koje od hitnih energetskih mera, koje uključuju utvrđivanje gornje granice cene gasa, mere za izdavanje dozvola i propise koji obezbeđuju da se isporuke gasa dele među državama članicama, treba produžiti.

Dobrovoljne mere za smanjenje potražnje za gasom za 15 odsto već su produžene do marta 2024. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.