Biz - B92.net

ECB: Poslednji trzaj bitkoina

Evropska centralna banka saopštila je danas da je nedavna stabilizacija vrednosti bitkoina "veštački izazvan poslednji trzaj na putu ka nebitnosti".

Izvor: B92.net, J.J.
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/ImageFlow
Ilustracija: Shutterstock/ImageFlow

On je "bio predvidljiv", čak i pre kolapsa platforme za trgovinu kriptovalutama FTX, navode iz ECB.

U ECB kažu da je tržišna vrednost bitkoina "u potpunosti zasnovana na špekulaciji", a da je njegova upotreba u transakcijama u stvarnom svetu bila ograničena jer su "njegove realne transakcije nezgrapne, spore i skupe", prenosi Teletrejder.

"Kako bitkoin izgleda nije pogodan ni kao sistem plaćanja ni kao oblik investicije, u regulatornom smislu ne bi ga tako ni trebalo tretirati i niti bi ga trebalo legalizovati", zaključuje ECB, uz upozorenje finansijskoj industriji da ne promoviše investicije u bitkoin.

"Negativni uticaj na odnose sa korisnicima i gubitak reputacije u celoj finansijskoj industriji mogli bi enormno porasti kada investitori u bitkoin dožive dalje gubitke", naveli su iz ECB.

EU sprema nova pravila za kripto zbog FTX skandala

Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Evropska komisija radi na novim pravilima za kriptoberze koja više nikada neće dopustiti da se dogodi skandal nalik na onaj FTX-a, objavio je danas jedan viši zvaničnik EK.

Nova evropska pravila koja su u pripremi označiće "upitne prakse" sada bankrotiranog FTX-a, dodao je taj zvaničnik.

Velike kriptokompanije FTX i BlockFi ovog su meseca podnele zahtev za bankrot, usred optužbi za prevaru i kršenja zaštite korisnika uz joj jednu veliku rasprodaju na tržištu kriptovaluta.

U svom današnjem izlaganju, zamenica generalnog direktora službe za finansijske usluge EK Aleksandra Žur-Šreder kazala je da je hitno da regulator Tržišta kripto sredstava (MiCA) odobri nova pravila za koja se očekuje da će stupiti na snagu u 2024, uz konačno usvajanje u evropskom parlamentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.