Vesti -

Dve države optužene za "napijanje" Rusa: Nismo krivi

Letonija i Litvanija suočene su s optužbama da deluju kao posrednici između zapadnih proizvođača alkoholnih pića i susedne Rusije.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Ilustracija: Alexandru Nika / Shutterstock.com
Ilustracija: Alexandru Nika / Shutterstock.com

Kako piše Euronews, uprkos velikih napetosti između dveju zemalja zbog ruske agresije na Ukrajinu i sankcija Zapada, Letonija je bila najveći izvoznik viskija u Rusiju 2023. godine, prema podacima koje je objavila ruska agencija RIA Novosti.

RIA Novosti pišu da je Rusija uvezla viskija u vrednosti od gotovo 244 miliona evra između januara i septembra 2023. godine, gotovo četiri puta više nego u istom razdoblju prošle godine. Većinu je uvezla iz susedne Letonije - u vrednosti od 177,4 miliona evra, dok je iz Litvanije otišlo 26,9 miliona evra.

Letonski uvoz u Rusiju bio je vredan više od 1,1 milijardu evra 2023. godine, prema podacima vlade te zemlje koje navodi Dojče vele. Više od polovine celokupnog iznosa letonskog izvoza Rusiji bila su razna pića, alkohol i sirće. Ta baltička država prošle godine je izvezla u Rusiju više vina (73 miliona evra) čak i od Italije (69 miliona evra), koja je daleko veći proizvođač od Letonije.

Prema lokalnim stručnjacima, Letonija je posrednik između Rusije i zapadnih kompanija, koje ne žele da se zna da još uvek izvoze svoje proizvode u Rusiju zbog agresije u Ukrajini. Matis Mirosnikovs, ekonomista Banke Letonije, rekao je za Euronews da je njegova zemlja bila posrednik za zapadne kompanije, ali da je ponovni izvoz robe sa Zapada porastao nakon februara 2022. kada je počeo sukob Rusije i Ukrajine.

"Ako pogledamo gde se ta roba proizvodi, koje su to vrste alkoholnih pića, uglavnom vidimo da su ona stranog porekla, ne proizvodimo ih ovde", rekao je za Euronews.

"Ono što mislim da se događa je da zapadne kompanije pokušavaju na neki način da skrenu pažnju sa svoje uloge prodavača (u Rusiju) i da okrive druge distributere, dok se imena većih matičnih kompanija ne pojavljuju u tim trgovinama, odnosno ne vidi se da su povezani s Rusijom", rekao je Mirosnikovs.

"Ne treba kriviti nas. Mi smo na granici i imate neke izvoznike na Zapadu koji koriste ovu priliku", dodao je.

Letonija ne krši sankcije koje su uvedene zbog Rusije. Davis Vitols, generalni direktor letnoskog udruženja alkoholne industrije (LANA) slaže se s tim.

"Pre nego što je Rusija započela rat u Ukrajini, Letonija je bila jedno od glavnih središta, ako ne i glavno središte mnogim velikim proizvođačima za izvoz alkohola u Rusiju, Belorusiju, Ukrajinu i Kazahstan", rekao je Vitols za Euronews.

"Prema sankcijama EU, izvoz alkohola u Rusiju i Belorusiju je i dalje dopušten, osim flaša koje koštaju više od 300 evra, tako da, budući da Letonija ne proizvodi viski, oni se reizvoze iz drugih zemalja, dok se u Letoniji te flaše prodaju s etiketom u skladu sa zakonima zemlje izvoznice", dodao je.

Ruski izvori složili su se s letonskim stručnjacima.

"Ako je ranije, prema dokumentima, uvoz išao u Rusiju samo u tranzitu kroz Letoniju ili Litvaniju, sada su krajnja tačka baltičke zemlje, a odatle isporuka ide u Rusku Federaciju", rekao je za RIA Novosti Veniamin Grabar, predsednik ruske kompanije za alkohol.

"Logistički lanac se nije promenio, promenilo se malo papirologije. Razlog je što strani dobavljači često ne žele da rizikuju i navedu Rusiju kao krajnju tačku isporuke, dodao je.

Mirosnikov je za Euronews rekao da je udeo izvoza u Rusiju zapravo "dramatično" pao od 2014. godine. Pre deset godina Rusija je bila drugi najveći izvozni partner Letonije, s 14 posto ukupno izvezene robe, sada je to manje od 6 posto.

"Još uvek je prilično visok, ali se njegova uloga smanjila tokom godina", utvrdio je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.