Vesti -

Dva stečaja u jednom danu: Na ulici ostaje 1.900 radnika?

Pandemija koronavirusa izazvala je ogromne gubitke u sektoru organizacije krstarenja.

Izvor: Poslovni dnevnik
Podeli
Ilustracija: zimmytws/Shutterstock
Ilustracija: zimmytws/Shutterstock

Pročitajte još:

Koristimo ih svakog dana, a ne znamo ko ih pravi; pionir u proizvodnji sada - bankrotirao

Gejtsovi novi planovi "teški" 15 milijardi $: Udružili se Majkrosoft, Blekrok, Banka Amerike...

Milijarder "izdao" London?

Kriza se prelila i na brodograditelje, pa su u Nemačkoj dve kompanije objavile stečaj u jednom danu.

Vlada je poručila da ne planira da sedi skrštenih ruku. Zahtev za stečajem objavili su u ponedeljak graditelj kruzera MV Verften (MV Werften) i Lojd-Verft (Lloyd-Werft), specijalizovan za gradnju trajekata i velikih jahti. Lojd-Verftu već je dodeljen stečajni upravnik.

Zasad neizvesno

Sindikati su početak nedelje nazvali "crnim danom" za nemačku brodogradnju. "Zgroženi smo što je došlo do ovoga", rekao je u ponedeljak čelnik sindikalne podružnice IG metala Danijel Fridrih.

Vest je potvrdio sud u Šverinu, glavnom gradu savezne države Maklenburg – Zapadna Pomeranija, gde su tri brodogradilišne kompanije. Radnici, njih oko 1.900, obavešteni su o stečaju, rekao je ranije portparol. Njihova je budućnost sada neizvesna, prenosi Poslovni dnevnik.

Objava stečaja označava neuspeh pregovora nemačke savezne vlade i vlasti pomenute savezne države s jedne strane i vlasnika Genting Hongkonga s druge strane.

Novi nemački ministar ekonomije Robert Habek svalio je krivicu za nelikvidnost na pleća krovne azijske kompanije.

"Vlada je učinila sve kako bi sprečila stečaj MV Verftena i spasla radna mesta, ali vlasnici su odbili naše ponude pomoći. Rezultat je podnošenje zahteva za stečajem", rekao je ministar.

Stečaj je "teška vest" za zaposlene i regiju, dodao je Habek, dodavši da će se savezna i vlade saveznih zemalja uključiti u donošenje odluka o budućnosti kompanija.

Nemačka vlada navodno je pomoć uslovila finansijskim angažmanom vlasnika, koji je tu mogućnost očito odbio, primećuje agencija dpa.

Predsednik Genting Hongkonga Kolin Au rekao je nedavno da je njegova kompanija nemačkoj vladi dostavila četiri ponude za dalje finansiranje MV Verftena, no sve su odbijene.

MV Verften je etablirano ime u regiji, ističe DPA. Kompanija je u proteklih 75 godina isporučila više od 2.500 turističkih, logističkih i brodova za istraživanja, a gradili su i plovila specijalno opremljena za plovidbu na području Arktika.

Kad je krstarenje cvetalo…

Na njihovim je navozima trenutno veliki kruzer vredan 1,5 milijardi evra, čiji završetak zavisi od zatvaranja finansijske konstrukcije. Genting Hongkong je 2016. kupio brodogradilišta u Rostoku, Vizmaru i Štralzundu kao način za snabdevanje vlastite flote.

U to je vreme industrija krstarenja bila u procvatu. Azijska turistička grupa organizuje krstarenja pod brendovima Star Cruises, Dream Cruises, Crystal Cruises te Resorts World Manila. Kompaniju podržava Genting grupa, konglomerat malezijskog kazino magnata i milijardera Lim Kok Taja.

Genting Hongkong je pretrpeo gubitak od 1,72 milijarde dolara samo u 2020. godini. U prvoj polovini prošle godine gubici su smanjeni na 231 milion dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.