Vesti -

Dolar oslabio

Na svetskim deviznim tržištima vrednost dolara prema korpi valuta prošle je nedelje blago pala, nakon tri nedelje rasta.

Izvor: SEEbiz
Podeli
Foto: shutterstock, Svetlana Lukienko
Foto: shutterstock, Svetlana Lukienko

To je posledica rastućih očekivanja da Fed u junu neće podići kamatne stope za novih 0,25 postotnih bodova.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, oslabio je prošle nedelje 0,12 posto, na 104,04 bodova.

Pritom je dolar prema evropskoj valuti ojačao 0,2 posto, pa je cena evra skliznula na 1,0705 dolara. Istodobno, kurs dolara prema japanskoj valuti spustio se 0,47 posto, na 129,94 jena.

Samo u četvrtak dolarov indeks oslabio je 0,62 posto, što je bio njegov najveći dnevni pad u zadnjih otprilike mesec dana jer su neki Fedovi zvaničnici signalizirali da će ccentralna banka zastati sa zaoštravanjem monetarne politike ovoga meseca.

Naime, guverner podružnice Feda Philadelphije Patrick Harker izjavio je u četvrtak kako je "vreme da se barem na jednom zasedanju stisne stop kako bi se videlo kamo sve to ide", referirajući se na sledeće zasedanje Feda od 13 do 14. juna.

Dan ranije, guverner Feda Philip Jefferson rekao je da bi pauziranje u ciklusu povećanja kamatnih stopa "omogućilo odboru da vidi više podataka pre donošenja odluka o opsegu dodatnog jačanja politike".

U prilog pauziranju idu i najnoviji pdoaci s američkog tržišta rada, koji upućuju na moguće meko prizemljenje najveće svetske ekonomije. Naime, u maju je u SAD-u bilo otvoreno 339 hiljada novih radnih mesta, znatno više od 190 hiljada koliko se očekivalo te više od aprilskih 253 hiljade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.