Vesti -

Dolar ojačao – najveći rast od februara

Na svetskim tržištima je vrednost dolara prema korpi valuta prošle nedelje zabeležila najveći rast od februara dok je kurs evra prema američkoj valuti pao 1,5%.

Izvor: SEEbiz
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/RomanR
Ilustracija: Shutterstock/RomanR

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, ojačao je prošle nedelje 1,4 posto, na 102,69 bodova.

Pritom je dolar prema evropskoj valuti ojačao 1,5 posto, pa je cena evra skliznula na 1,0850 dolara.

Kurs dolara prema japanskoj valuti porastao je, pak, 0,6 posto, na 135,70 jena.

Najveći nedeljni rast dolara od februara zahvaljuje se njegovom statusu sigurne valute u nesigurna vremena, prenosi seebiz.

Fed bi mogao još jednom da poveća kamatne stope

Na Wall Streetu i drugim najvećim svetskim berzama vlada nesigurnost jer se kineska privreda ne oporavlja tako brzo kao što se očekivalo, nakon ukidanja kovid mera.

Korak do sloma: Americi preostalo još samo 88 milijardi dolara – šta sad?

Uz to, vlada neizvesnost u vezi pregovora između demokrata i republikanaca u SAD-u o povećanju gornjeg nivoa državnog zaduživanja. Ako se do 1. juna u Kongresu ne postigne dogovor, savezne vlasti neće moći da finansiraju rad dela državnih institucija.

U fokusu ulagača bili su prošle nedelje podaci o inflaciji u SAD-u. U aprilu su potrošačke cene na mesečnom nivou porasle za 0,4 posto, brže nego mesec dana pre, dok je na godišnjem nivou inflacija skliznula s 5 na 4,9 posto.

Međutim, iako pokazuju da inflacijski pritisci popuštaju, ti podaci nisu tako uverljivi, pa je moguće da će američka centralna banka još jednom da poveća kamatne stope.

Pet zemalja daje jasne znake: Zbogom dolaru

Doduše, na tržištu novca procenjuje se da Fed više neće povećavati kamate, nego će krajem godine početi čak i da ih smanjuje.

To će zavisiti od kretanja inflacije idućih meseci, a lideri Feda poručuju da bi inflacija još neko vreme mogla da se zadrži na povišenim nivoima.

Tako je guvernerka Feda Mišel Bovman rekla da će centralna banka možda još jednom povećati kamate ako inflacija ostane povišena.

Sve to je podržalo jačanje američke valute.

Forinta, kruna i zlot se bolje drže nego evro i dolar?

S druge strane, slabost ostalih najvažnijih svetskih valuta posledica je očekivanja da će centralne banke u zapadnom delu sveta, uključujući evropsku, uskoro zastati s povećanjem kamata, dok se ne vidi dalji razvoj situacije s inflacijom.

"Dolarov uspon prošle nedelje je višedimenzionalan. Kako slovi za sigurno utočište, ulagači u američku valutu sklanjaju kapital zbog slabosti kineske ekonomije i nesigurnosti na Wall Streetu", kaže Džo Manimbo, analitičar u kompaniji Convera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.