Vesti -

Dokazali se u Ukrajini? Slovenija kupuje moćne PVO sisteme

Ministarstvo odbrane Slovenije je potpisalo sporazum o saradnji sa nemačkim ministarstvom odbrane za kupovinu sistema protivvazdušne odbrane IRIS-T SLM.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: shutterstock, Victority
Foto: shutterstock, Victority

Sporazum će poslužiti kao prvi korak za nabavku sistema protivvazdušne odbrane srednjeg dometa od nemačkog proizvođača, navelo je ministarstvo, prenela je slovenačka agencija STA.

Na marginama sastanka ministara NATO-a u oktobru 2022. godine, Slovenija je potpisala pismo o namerama, zajedno sa 14 zemalja, da će se pridružiti inicijativi za uspostavljanje zajedničkog evropskog vazdušnog štita.

Inicijativa, koju je pokrenula Nemačka, od jula obuhvata 19 zemalja, saopštilo je slovenačko ministarstvo, podsećajući da je u avgustu potpisan memorandum o razumevanju za stvaranje osnova za uspostavljanje mehanizma zajedničke javne nabavke sistema protivvazdušne odbrane.

Slovenija je prva od 19 zemalja koja je potpisala ugovor sa Nemačkom o kupovini sistema IRIS-T.

Prema nezvaničnim informacijama lista Delo, Slovenija je u junu sklopila ugovor o kupovini dva sistema IRIS-T vredan 200 miliona evra.

Slovenačka levica je otvoreno kritikovala plan o kupovini sistema IRIS-T.

To su sistemi zemlja-vazduh sa dometom do 40 kilometara, koji mogu da pogode ciljeve na visinama do 20.000 metara.

Nemačka je Ukrajini isporučila dva sistema IRIS-T, piše Delo, a prema ukrajinskom ministarstvu odbrane, rakete su imale stopu uspešnosti 100 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.