Vesti -

Da li će izvoz američke soje u Kinu pomoći Trampu na izborima?

Američke uzgajivače soje posebno je pogodio trgovinski rat predsednika Trampa, međutim, stvari bi uskoro mogle da se poboljšaju na zadovoljstvo obe strane.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos, jianghongyan
Foto: Depositphotos, jianghongyan

Pročitajte još:

Tramp daje velika obećanja, ali i prozivke pride: "Sledeća godina najbolja ikada, osim ako..."

"Kina razbija, Amerika će početi da gubi"

Američka soja: Može, ali samo kao gorivo

Najveće tržište ovih proizvođača je Kina, a izvoz u tu azijsku zemlju znatno je oslabljen poslednjih godina. Cena soje strmoglavo je pala, dok je količina u skladištima dostigla rekordno visoke vrednosti. Ipak, Kina je ponovo počela da kupuje američku soju upravo uoči ovogodišnje jesenje berbe.

To su sjajne vesti i za poljoprivrednike, ali i za Trampa, navodi CNN. Kako pojašnjava ovaj medij, farmeri su među glavnim pristalicama aktuelnog predsednika i mogli bi da budu ključni igrači u borbi za takozvani američki Srednji zapad - regiju u kojoj ankete pokazuju da će borba kandidata za predstojeće predsedničke izbore biti žešća od one 2016. godine.

Milijarde dolara federalne pomoći upućene su farmerima proteklih godina, uključujući oko 23 milijarde dolara za nadoknadu gubitaka usled trgovinskog rata i još 10 milijardi kako bi se lakše prebrodila aktuelna pandemija.

Analize pokazuju da je još jedan talas finansijske podrške uzrokovane kovidom, a koji je Tramp najavio u septembru, pomogao da se raspoloženje farmera podigne na najviši nivo od početka pandemije.

Podsećanja radi, cilj Trampovog trgovinskog rata bio je da se postigne širi dogovor sa Kinom koji bi se ticao onog što je njegova administracija okarakterisala kao nepravednu trgovinsku praksu, poput krađe intelektualne svojine. Međutim, carine uspostavljene tokom pregovora ciljale su američe poljoprivredne proizvode, a pomenute isplate pomoći omogućile su da se delatnosti farmera održe tokom teškog perioda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.