Vesti -

Čak 19 evropskih država na istim mukama

Velika tražnja, tanka ponuda: jednačina bez izuzetka proizvodi isti rezultat. U slučaju stanova za izdavanje u nemačkim gradovima, to je skok kirije.

Izvor: DPA
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/XanderSt
Ilustracija: Shutterstock/XanderSt

Prema proceni istraživačke mreže Evrokonstrakt (Euroconstruct), čiji je deo i minhenski institut Ifo, broj novoizgrađenih stambenih jedinica u zemlji 2026. biće za trećinu manji nego tri godine ranije, i po tom pitanju Nemačka u Evropi stoji loše.

Naime, Nemačka će 2026. dobiti samo 175.000 novih stanova i kuća, odnosno 95.000 manje nego 2023. To je najveći pad u 19 evropskih država, izuzimajući Švedsku.

"Gradnja stanova u Nemačkoj je, zbog naraslih troškova gradnje i finansiranja, često postala nemoguća", upozorio je ekspert Ifo za građevinsku industriju Ludvig Dorfmajster, prenosi DPA.

"Politika za sada nije znatno poboljšala okvirne uslove", dodao je Dorfmajster, uz primedbu da tempo odobravanja izgradnje ne obećava dobra vremena u narednim godinama.

Studija je negativan trend u stanogradnji jasno identifikovala u svih 15 zapadnoevropskih država i četiri sa istoka. Sve zajedno će u proseku izgraditi 13 odsto manje u poređenju sa 2023. To znači 1,5 miliona stambenih jedinica manje.

"Stručnjaci posebno ukazuju na poskupele kredite i sužen manevarski prostor u budžetu domaćinstava", rekao je Dorfmajster.

Istovremeno, niskogadnja u Evropi odlično posluje, zbog političkih ciljeva u sektorima energetike i ekologije. Ekonomisti tom segmentu procenjuju rast od 7,5 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.