Vesti -

Broj milijardera u svetu opada, a u Rusiji raste

Svetski milijarderi "oslabili" su prošle godine i gledajući ukupno bogatstvo, ali i ukupnan broj pojedinaca, pokazuju poslednji podaci.

Izvor: Blic / Anica Jelovac
Podeli
Foto: shutterstock, Aleksey Mnogosmyslov
Foto: shutterstock, Aleksey Mnogosmyslov

Altratin popis milijardera pokazuje da SAD i dalje u potpunosti dominiraju na rang listi sa 955 milijardera, a zatim slede Kina na drugom mestu sa 357 i Nemačka na 3. mestu sa 173. milijardera.

Sve tri zemlje su zabeležile pad milijardera u 2022. godini, pri čemu je Amerika zabeležila pad od 2,1 odsto u odnosu na prethodnu godinu, Kina je zabilježila pad od 10,8 odsto, a Nemačka 1,7 odsto, piše FOX Business.

U izveštaju je utvrđeno da je 2022. godina donela prvi godišnji pad globalne populacije milijardera od 2018. godine. Zabeležen je pad za 3,5 odsto na 3.194 pojedinca u, kako su analitičari nazvali "godini ekstrema", ukazujući na nestabilnost globalnog tržišta, rat Rusije u Ukrajini, istorijski visoku inflaciju i monetarno zatezanje.

Ukupno bogatstvo milijardera je takođe opalo, palo je za 5,5 odsto na 11,1 bilion dolara, što je drugi najveći pad u poslednjoj deceniji.

Prema Altrati, milijarderi čije je bogatstvo snažno povezano sa tehnologijom, zdravstvom i nekretninama zabeležili su najveći pad neto vrednosti, dok su najviše otpornosti pokazali oni čije je bogatstvo vezano za industrije kao što su vazduhoplovstvo, odbrana, građevinarstvo i hrana i pića.

Dve zemlje zabeležile porast milijardera

Od prvih 15 zemalja milijardera, samo dve su zabeležile porast svoje milijarderske populacije. Populacija milijardera u Rusiji porasla je za 4,7 odsto na 112, dok je Singapur doživeo porast od 8 odsto na 54.

Njujork je prošle godine izgubio dva milijardera, ali i dalje drži najveću populaciju milijardera na svetu sa 136. Hong Kong je takođe izgubio par milijardera, ali je i dalje na drugom mestu sa 112, a San Francisko je na trećem mestu sa 84 nakon što je izgubio jednog milijardera 2022. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.