Biz - B92.net

Bogatiji od Gejtsa i Bafeta - zajedno

Bogatstvo Ilona Maska, zahvaljujući porastu vrednosti Tesle i Spejs iksa nezaustavljivo raste, te je ove godine povećano za više od 66 milijardi dolara.

Izvor: zimo.dnevnik.hr
Podeli
Foto: john smith williams/Shutterstock
Foto: john smith williams/Shutterstock

Pogled na Blumbergovu listu milijardera otkriva da danas na svetu imamo čak jedanaest osoba koje su "teške" više od 100 milijardi dolara.

Na toj listi dominiraju bogataši iz tehnološkog sektora, a trenutno prvo mesto kao najbogatija osoba na svetu drži - Ilon Mask. Od početka pandemije njegovo je bogatstvo brutalno naraslo te je, prema poslednjim brojkama s Blumberga, sada težak neverovatnih 236 milijardi dolara, prenosi Zimo.

O koliko velikim brojkama se radi, najbolje pokazuje poređenje s još dva ultrabogataša čija je vrednost veća od 100 milijardi dolara - Vorenom Bafetom i Bilom Gejtsom. Naime, bogatstvo Ilona Maska veće je od brojke koja se dobije kada se zbroji bogatstvo Bafeta i Gejtsa. Bafet se nalazi na desetom mestu liste bogataša i njegova vrednost iznosi 103 milijarde dolara, dok je Gejts na četvrtom mestu i težak je 130 milijardi dolara.

Drugo mesto pripada velikom Maskovom suparniku Džefu Bezosu (197 milijardi dolara), dok je na trećem mestu Bernar Arno sa 164 milijarde dolara. On i Bafet jedine su osobe na listi top 10 milijardera koji bogatstvo nisu ostvarili na tehnološkom tržištu. Uprkos svim problemima s Fejsbukom i milijardama koje je (kratkotrajno) izgubio, Mark Zakerberg nalazi se na sedmom mestu sa 121 milijardom dolara, a ispred njega su osnivači Gugla. Nakon osnivača slede Leri Elison i Stiv Balmer te, na desetom mestu, spomenuti Bafet.

Razlog velikog rasta bogatstva ove godine Ilona Maska, a reč je o porastu većem od 66 milijardi, leži u odličnim performansama Tesle, ali i nedavnoj investiciji u Spejs iks, prema kojoj je vrednost kompanija dosegla 100 milijardi dolara i samo zahvaljujući toj investiciji bogatstvo Maska skočilo je za dodatnih 11 milijardi dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Svet

Debakl bitkoina

Bitkoin je danas oštro pao, za gotovo 8,0 odsto, nakon izveštaja o novom soju koronavirusa koji je potencijalno otporan na vakcinu.

Svet petak 26.11. 11:43 Komentara: 33

Španci se vraćaju uglju

As Pontes -- Rastuća tražnja za strujom u Španiji, gde se energetska kriza zaoštrava, naterala je kompaniju Endesa da ponovo pokrene elektranu na ugalj koja ne radi od jula

Svet četvrtak 25.11. 21:34 Komentara: 1