Vesti -

Berlin zapretio? "Usvojićemo mere"

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok oglasila se povodom Severnog toka 2.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON
Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Pročitajte još:

Upozorenje Nemačke: Platićete; Stigao odgovor

Naime, ona je izjavila da Nemačka namerava da zajedno sa partnerima usvoji mere u kontekstu realizacije projekta tog gasovoda u slučaju dalje eskalacije situacije oko Ukrajine sa ruske strane.

Prema njenim rečima, da bi nemački regulator dao pozitivno mišljenje o projektu, on mora u potpunosti da bude u skladu sa evropskim pravom.

"Što se tiče Severnog toka 2, evropski zakon trenutno u kontekstu ovog projekta nije u potpunosti primenjen, pa je proces sertifikacije obustavljen. U isto vreme, projekat ima geopolitičke nijanse, sve vreme govorimo o tome. Stoga podržavamo zajedničku izjavu Nemačke sa SAD i kažemo da ćemo, ukoliko usledi dalja eskalacija sa strane Ruske Federacije, preduzeti odgovarajuće mere zajedno sa kolegama", rekla je Berbokova na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ukrajinskim kolegom Dmitrijem Kulebom.

"Severni tok 2 - najveća greška Merkelove"

Istovremeno, ona je navela da će Berlin i Kijev sarađivati u oblasti suprotstavljanja pretnji u sajber-prostoru, prenosi Sputnjik.

"U svetlu sajbernapada koji se dogodio pre nekoliko dana, jedna od glavnih tema bila je saradnja u pitanjima sajber-bezbednosti. Ponudili smo usluge stručnjaka Federalne kancelarije za informacionu bezbednost u cilju podrške ukrajinskoj strani i istrage", dodala je ministarka, koja se trenutno nalazi u radnoj poseti Kijevu.

Podsećanja radi, Berbokova nakon posete Kijevu odlazi u Moskvu. Tamo će se, kako kaže, sastati sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, sa kojim će razgovarati o napretku pregovora o Ukrajini u "normandijskom formatu". Ona je dodala da će Berlin i Pariz učiniti sve da ponovo pokrenu i "ožive" taj format koji čine Nemačka, Francuska, Ukrajina i Rusija.

Borba protiv Severnog toka 2 – beskorisna?

Savet bezbednosti Ukrajine i Nacionalna policija zemlje nedavno su pokrenuli krivični postupak zbog sajbernapada na sajtove državnih institucija, a u toku je istraga. Ukrajinska policija saopštila je da je u napade navodno umešana Rusija.

S tim u vezi, portparol Kremlja Dmitrij Peskov ranije je negirao optužbe na račun Rusije u vezi sa nedavnim sajbernapadima. Peskov je naglasio da je Moskva upoznata sa optužbama da navodno stoji iza sajbernapada, ali da je to "još jedna neosnovana optužba" protiv Rusije.

Pored toga, Rusija je u više navrata negirala optužbe Zapada i Ukrajine za "agresivna dejstva”, navodeći da nikome ne preti i nema nameru nikoga napada, a izjave o "ruskoj agresiji" koriste se kao izgovor da se što više vojne tehnike NATO-a rasporedi u blizini ruske granice. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ranije je napomenulo da su izjave Zapada o "ruskoj agresiji" i mogućnosti da se Kijevu pomogne da se od nje odbrani i smešne i opasne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.