Vesti -

Bankama preti propast: Novac postaje digitalan?

Šta se dešava kada novac pobegne iz depozita, posebno tako brzo onlajn podizanjem kao što je bilo u SVB?

Izvor: večernji.hr / Valentina Wiesner
Podeli
Foto: shutterstock, Egoreichenkov Evgenii
Foto: shutterstock, Egoreichenkov Evgenii

Pored novčanih fondova i privatnih digitalnih valuta, kao što su bitkoin i teter, može se preći i na digitalne valute centralne banke (CBDC), koje se smatraju sigurnijim od tradicionalnih banaka.

Da je u ovoj krizi bilo više digitalnih valuta, štediše bi sigurno bili u iskušenju da prebace depozite iz komercijalnih banaka u sigurnije centralne banke.

Da li je ovo početak propadanja banaka i kolapsa banaka?

Nakon kolapsa banke Silicijumske doline i Signačer banke, obe povezane sa kripto industrijom, sve su glasnija upozorenja da je sledeći bankarski rizik povezan sa digitalnim novcem, posebno digitalnim valutama središnjih banaka u kojima bi štediše u budućnosti mogle potražiti utočište. Ali kako je trenutna kriza uticala na kriptovalute?

Dok je pad SVB-a privremeno oborio digitalni dolar (USDC), koji je deo svojih monetarnih rezervi držao u toj banci, vrednost teter (USDT), koja je inače prilično nestabilna, ali ovog puta su u njoj utočište našli mnogi investitori, dobila je na vrednosti – tu se za kratko vreme slilo pet milijardi dolara, pa je njena tržišna kapitalizacija porasla na skoro 78 milijardi dolara.

To je možda zbog činjenice da je popularniji u Aziji, pa se manje oslanja na dolare u američkim bankama. I vrednost bitkoina je porasla, premašivši 28.000 dolara prvi put od juna prošle godine.

Zašto sredstva rastu?

Novčani fondovi su takođe imali koristi - u njih se slilo više od 286 milijardi dolara, od čega je, prema podacima iMoneiNet-a, oko 52 milijarde dolara otišlo u fondove Goldman Saksa, a veliki prilivi su zabeležili JPMorgan Chase sa 46 milijardi dolara i Fideliti sa 37 milijardi.

Zašto? Upravo zbog brzine dostizanja likvidnosti – ovi novčani fondovi drže veoma niskorizična sredstva koja se lako mogu prodati, uključujući kratkoročni dug američke vlade. A zbog dugotrajnog ulaganja, SVB je pao. Povrat na ulaganja u novčane fondove sada je na najvišem nivou u poslednjih nekoliko godina, a njihova ukupna aktiva u SAD porasla je na rekordnih 5,1 bilion dolara, prema podacima Bank of America.

Šta se dešava sa povučenim novcem? Digitalne valute centralne banke su sigurnije utočište

Šta se dešava kada novac pobegne iz depozita, posebno tako brzo, sa onlajn podizanjem kao što je bilo u SVB? Pored novčanih fondova i privatnih digitalnih valuta, kao što su bitkoin i teter, može se preći i na digitalne valute centralne banke (CBDC), koje se smatraju sigurnijim od tradicionalnih banaka.

Prednost im je brza plaćanja i odsustvo visokih naknada tipičnih za bankovne transfere, posebno međunarodne.

Za sada nema mnogo CBDC-a, trka za njihovim stvaranjem još traje, ali da ih je više u ovoj krizi, štediše bi sigurno bili u iskušenju da prebace depozite iz komercijalnih banaka u sigurnije centralne banke. Pritiskom na dugme na "gedžet". Što znači da bi, kada ih bude više, posebno fizičkih, takva alternativa, uz mogućnost brzog transfera, mogla da bude ubrzavajući faktor propadanja banaka.

Šta rade banke koje su svesne migracije depozita?

Regulatori su takođe svesni ovoga, pa je Banka Engleske predložila da ograniči građane Velike Britanije da drže maksimalno 10.000 funti u bilo kojoj budućoj CBDC.

Takođe se govori o ograničenjima veličine transakcija i negativnim kamatnim stopama na CBDC kako bi se stanovništvo odvratilo od migracije depozita na račune centralne banke, a pominju se i porezi na velika povlačenja iz komercijalnih banaka.

Kina ruši dolar svojom digitalnom valutom

Kina je stvorila digitalnu valutu Centralne banke Kine, e-CNI, ili digitalni juan, delimično da bi potkopala američki dolar kao svetsku rezervnu valutu, a mnoge zemlje koje trguju sa Kinom mogu biti prinuđene da je prihvate kao sredstvo plaćanja.

Istovremeno, evropski regulator, ECB, želi da spreči američke digitalne sisteme Epl Pej i Gugl Pej da preuzmu platni sistem u Evropi i naruše njihovu monetarnu politiku, koja planira i digitalni evro.

FED će verovatno morati da razvije i digitalni dolar, a Australija ne isključuje ni tu opciju, u početku kao veleprodajnu valutu za banke i finansijske institucije.

CDBC su takođe novi napad na ljudsko pravo na privatnost, jer se digitalni novac ove vrste može "pratiti" od izdavanja pa sve do njegove potrošnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.