Vesti -

Automobilski div gasi proizvodnju: Čak 3.500 radnika ostaje bez posla

Predstavnici sindikata rekli su da će posle 2025. godine u fabrici u Sarluisu ostati oko 1.000 radnika, kojima će biti ponuđena prekvalifikacija.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: shutterstock, Alex Neshitoff
Foto: shutterstock, Alex Neshitoff

Ford će postepeno izbaciti popularni model fokus sledeće godine i posledično otpustiti 3.500 radnika u fabrici u Sarluisu, koja je otvorena 1970. godine.

Prvi put smo čuli da će Ford ukinuti popularni kompaktni fokus 2025. godine sredinom 2022. godine. Takođe, tada je rečeno da će se nova generacija električnih modela američkog brenda sklapati u fabrici u Sarluisu u Nemačkoj, gde se ovaj model proizvodi. Ali u međuvremenu su se Fordovi planovi promenili, pa će se budući električni automobili proizvoditi u španskoj fabrici u Valensiji, piše Kliks.

Kao rezultat toga, fabrika u Sarluisu bukvalno ostaje bez proizvodnje automobila. U ovoj fabrici će biti otpušteno 3.500 radnika, a Ford je navodno postigao dogovor sa sindikatom IG Metal u vezi sa tim.

Predstavnici sindikata rekli su da će posle 2025. godine u fabrici u Sarluisu ostati oko 1.000 radnika, kojima će biti ponuđena prekvalifikacija, a prinudnih otpuštanja neće biti do 2032. godine.

Štaviše, zaposleni će moći ranije da odu i imaju koristi od kompenzacionog paketa.

Međutim, budućnost fabrike u Sarluisu ostaje neizvesna. Bilo je razgovora sa kineskim brendovima BID i Čeri o preuzimanju fabrike, a navodi se da je i Ford bio u pregovorima sa nemačkim proizvođačem solarnih panela. Ali očigledno, američki proizvođač automobila nije postigao dogovor sa ovim kompanijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.