Vesti -

ASEAN odustaje od zapadnog platnog sistema?

Zemlje ASEAN razmatraju opciju odustajanja od glavnih valuta kao što su dolar, funta, jen, evro i prelazak na nacionalne valute.

Izvor: Sputnjik
Podeli
EPA-EFE/MADE NAGI
EPA-EFE/MADE NAGI

To pišu mediji Indonezije, gde je nedavno održan sastanak ministara finansija i direktora centralnih banaka država članica, prenosi Sputnjik.

Kako navodi časopis Tempo, na dnevnom redu bilo je pitanje smanjenja zavisnosti i postepenog odustajanja od glavnih valuta uz pomoć šeme operacija u lokalnim valutama, odnosno proširivanje sistema koji je već počeo da se prihvata među državama ASEAN-a.

Kako se precizira, radi se o tome da građani država članica mogu u sopstvenim valutama da plaćaju proizvode i usluge država partnera.

U novembru 2022. Sporazum o saradnji potpisali su Indonezija, Malezija, Singapur, Filipini i Tajland.

Indonežanski predsednik Džoko Vidodo je ranije pozvao regionalne vlasti da odustanu od platnih mreža Masterkard i Viza i da počnu da koriste kreditne kartice koje izdaju lokalne banke.

Prema njegovim rečima, odustajanje od zapadnog platnog sistema je neophodno da bi se zaštitile transakcije od potencijalnih geopolitičkih posledica.

U indonežanskoj asocijaciji kreditnih kartica kažu da će ta zemlja primeniti iskustvo Rusije sa karticom mir prilikom uvođenja sopstvenog sistema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.