Vesti -

Arkadag će koštati pet milijardi dolara: Novi grad nosiće naziv po bivšem vođi VIDEO

Turkmenistan će potrošiti skoro pet milijardi dolara za gradnju grada nazvanog po Gurbanguliju Berdimuhamedovu, rekli su zvaničnici u sredu.

Izvor: Novosti
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/potowizard
Ilustracija: Depositphotos/potowizard

Centralnoazijska država koja se graniči sa Kaspijskim morem je pod vlašću porodice Berdimuhamedov više od 16 godina.

Gurbanguli Berdimuhamedov, bivši zubar koji je postao predsednik, zvanično je podneo ostavku na mesto predsednika bivše sovjetske republike prošle godine, a zamenio ga je njegov sin Serdar Berdimuhamedov. Ali 65-godišnjak, poznat po svom kultu ličnosti, nosi titulu "arkadag" (heroj zaštitnik) i nastavlja da dominira zemljom. Novi grad, 30 kilometara od glavnog grada Ašhabada, poneće njegovu titulu.

"Prva faza izgradnje grada Arkadaga košta 3,3 milijarde dolara", rekao je Derjageldi Orazov, zvaničnik koji je na čelu državnog komiteta zaduženog za njegovu izgradnju.

Druga faza koštaće oko 1,5 milijardi dolara.

Orazov je rekao da će tačna cena biti poznata nakon raspisivanja tendera, ali da ona već uveliko premašuje sumu od 1,5 milijardi dolara objavljenu u februaru 2020.

Prema podacima Svetske banke, BDP Turkmenistana je oko 45 milijardi dolara, a veliki deo njegovog bogatstva potiče iz ogromnih rezervi gasa, prenose Novosti.

Arkadag će na kraju imati oko 73.000 stanovnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.