Vesti -

5G - imaju li avio-kompanije razloga za brigu? VIDEO

Velike avio-kompanije zabrinute za bezbednost otkazuju letove za SAD.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Printskrin, TV Prva
Foto: Printskrin, TV Prva

Razlog je to što se u Americi uvodi 5G bežična mreža. Pritom, američka Federalna uprava za vazduhoplovstvo upozorila je da bi, navodno, 5G signali mogli da utiču na pokazatelje visine leta. TV Prva je istraživala da li su ti strahovi opravdani i kako bi to 5G mreža ometala letove.

5G mreža nastala je 2014. godine, a 2018. je prvi put primenjena. Ta tehnologija nije ravnomerno razvijena u svim tačakama sveta, a kada se jednostavno objasni, suština 5G mreže je sledeća.

"5G mreža za razliku od 4G mreže ima znatno veći domet i znatno veću brzinu protoka podataka, to je suštinski nešto tehnicki zanimljivo. Znači ima i nešto drugačiju talasnu dužinu na kojoj radi, nalazi se u milimetarskom polju", kaže za TV Prva prof. dr Goran Kunjadić, specijalista za IT bezbednost.

U ovom trenutku razvijenu 5G mrežu ima samo Južna Koreja i neki veći gradovi u Kini. Zabrinutost raste jer ta tehnologija navodno pravi probleme pri radu određenih uređaja. Do pre nekog vremena priče o 5G mreži bile su na nivou teorije zavere, ali otkako su strane kompanije otkazale letove prema Americi, stvar se izgleda uozbiljila. Šta je istina?

"Uticaj na avio-saobraćaj može da se desi i to u zonama poletanja i sletanja aviona zato što avionska elektronika radi na sličnoj frekvenciji kao mikrotalasni uređaj na 5G mreži tako da moze da dođe do preklapanja. Zasad nisam siguran, postoje neki podaci da su uočena neka preklapanja ali i o tome se vodi računa", dodaje prof. Kunjadić.

Telekomunikacioni tornjevi neće biti uključeni blizu aerodromskih pista. Glavni problem je taj što avio-kompanije nisu pripremile svoje avione za tu naprednu tehnologiju, čija je jedna od namena i upravljanje automobilima bez vozača.

"U tim pojedinačnim trenucima možda može da se pojavi taj ekstremno visok signal koji bi mogao eventualno da napravi probleme. Nisu rekli da će on da ugrozi avion, da će da napravi toliku devijaciju da avion neće moći da sleti ili da poleti", objasnio je ranije za TV Prva profesor Elektrotehničkog fakulteta Aleksandar Nešković.

Ipak, problem je najverovatnije prevaziđen, jer su velike kompanije odlučile da nastave da obavljaju letove obustavljene u sredu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.