Vesti -

31 milijarder ima više novca nego američki Trezor

Nivo gotovine u američkom trezoru pada prema opasno niskom nivou dok Vašington čeka do posljednjeg trenutka da podigne gornju granicu duga.

Izvor: Investitor
Podeli
Foto: shutterstock, Bill Perry
Foto: shutterstock, Bill Perry

Od završetka radnog dana 25. maja, Trezor je imao samo 38,8 milijardi dolara u gotovini, prema najnovijim federalnim podacima.

To je, kako javlja CNN, manje od više od 200 milijardi dolara ranije ovog meseca i približava se minimalnom nivou od 30 milijardi dolara.

Poređenja radi, 31 milijarder vredi više nego što savezna vlada ima u gotovini, prema Bloomberg Billionaires Indexu.

Neki od njih, poput modnog mogula Bernara Arnoa – vrede mnogo više. Arno, Francuz i predsjednik kompanije LVMH za proizvodnju luksuzne robe, ima neto vrednost procenjenu na 193 milijarde dolara. Teslin milijarder Ilon Mask vredi 185 milijardi dolara, a osnivač Amazona Džef Bezos ima neto vrednost od 144 milijarde dolara.

Na listi od 31 milijardera koji vrede više od ukupnog novca "Ujka Sama" nalaze se imena kao što su Majkl Del, legendarni investitor Voren Bafet i suosnivač Facebooka Mark Zakerberg, kao i milijarderi nižeg profila poput francuskog milijardera Fransoa Pinoa i predsednika Chanela Alena Verthajmera.

Predsednik SAD-a Džo Bajden i predsedavajući Predstavničkog doma Kevin Mekarti postigli su dvostranački dogovor o suspenziji gornje granice duga do 1. januara 2025. godine.

Ako Kongres ne podigne gornju granicu duga do 5. juna, ministarka finansija Dženet Jelen upozorava da vlada neće imati dovoljno sredstava da u potpunosti i na vreme plati sve obaveze nacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.