Vesti -

"Propevao" i dobio 200 miliona dolara

Američka Komisija za trgovinu robnim terminskim ugovorima (CFTC) objavila je da je uzbunjivaču isplatila nagradu od gotovo 200 miliona dolara.

Izvor: bonitet.com
Podeli
Foto: Virrage Images/Shutterstock
Foto: Virrage Images/Shutterstock

On je ovu nagradu dobio za informacije u slučaju povezanom s manipulacijom ključnim referentnim kamatnim stopama.

Nije saopšteno ime nagrađenog uzbunjivača ni pojedinosti o slučaju, ali ni tačan iznos nagrade.

Advokatska kancelarija Kirby McInerney LLP saopštila je da je njenom klijentu dodeljena rekordna nagrada nakon što je 2012. dao informacije i dokumenta koja su bila katalizator u istrazi CFTC-a i stranog regulatora o manipulaciji referentnim kamatnim stopama.

Regulatori širom sveta izrekli su u proteklih deset godina milijarde dolara novčanih kazni i pokrenuli niz kaznenih postupaka protiv banaka i trgovaca, optužujući ih da su se udruživali kako bi manipulisali referentnim kamatnim stopama.

Optužbe su često ukazivale na manipulaciju liborom, kamatnom stopom za međubankarske pozajmice na londonskom tržištu, napominje Rojters, a prenosi Bonitet.

Zastupnici američkog Kongresa nedavno su zakonski poduprli CFTC-ov program za uzbunjivače. Vol strit žurnal je javio u maju da bi mogao biti ugašen zbog očekivane isplate 2,5 milijardi dolara bivšem izvršnom direktoru Dojče banka u vezi s nagodbom u slučaju libor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.