Vesti -

Mask na Tviteru o kriptovalutama - ponovo

Ilon Mask, izvršni direktor Tesle, danas je otkrio u koje je kriptovalute investirao u poslednjem periodu.

Izvor: Index
Podeli
Foto: EPA-EFE/ALEXANDER BECHER
Foto: EPA-EFE/ALEXANDER BECHER

Mask, inače poznati zagovornik kriptovaluta, otkrio je da nije ulagao u mim kriptovalutu šiba inu iako su njegovi tvitovi o mim kriptovaluti u prošlosti izazvali ogroman rast cene.

U nizu tvitova ponovio je da podržava dodžkoin, nazivajući ga "narodnim kriptom", kao i mnogi njegovi zaposleni u Tesli i Spejs-Iks-u.

Međutim, rekao je da nema nikakve veze sa neprofitnom organizacijom Dodžkoin. Rekao je da ni on ni njegov saradnik Džared Birčal nisu bili u savetodavnom odboru organizacije koja radi na promociji kriptovaluta putem patenata, zagovaranja i zaštite žiga.

U jednom tvitu otkrio je da je kupio bitkoin i itirijum, dve najveće kriptovalute na svetu, što je portfolio o kom je javno govorio i ranije.

Dodžkoin je nakon ovih objava skočio 7,7 odsto i njime se u ponedeljak ujutru trgovalo na 0,27 dolara (0,20 funti).

Vrednost kriptovalute šiba inu porasla je više od 50 odsto te je u nedelju dosegla rekord od 0,000044 američkih dolara i tako postala jedanaesta najveća kriptovaluta na tržištu, piše Index.

Međutim, kada je korisnik Tvitera "ShibaInuHolder" pitao Maska koliko šiba inu tokena poseduje, njegov je odgovor bio: "Ništa."

Zajednica okupljena oko kriptovalute šiba inu uznemirila se zbog Maskovog tvita, a jedan korisnik je upitao: "Zašto Ilon mora da poseduje bilo koji $SHIB da bi bio vredan? Fokus bi trebalo da bude na njegovoj praktičnoj primeni".

Ranije ovog meseca vrednost kriptovalute šiba inu porasla je na 0,000013 dolara nakon što je Mask na Tviteru objavio fotografiju svog šteneta, iste rase po kojoj je token dobio ime. Postoji još jedna mim kriptovaluta, pod nazivom Floki, koja nosi isto ime kao Maskov ljubimac rase šiba inu.

Maskovi tvitovi često imaju značajan uticaj na cenu kriptovaluta. Na primer, bitkoin je snažno porastao kada je Mask na Tviteru napisao da će Tesla nastaviti da prihvata bitkoin nakon što postane ekološki prihvatljiviji.

Analitičari su suzdržani prema reakcijama malih investitora na Maskove objave.

"Kao što smo videli sa dodžkoionom, a sada i šiba inuom, tvitovi magnata poput Ilona Maska kontrolišu uspon i pad digitalne imovine", izjavio je za Jahu fajnens Majkl Kamerman, izvršni direktor Skilinga.

"Društveni mediji i finansijski influenceri izvrsni su u kontekstu uvođenja u koncept kriptovaluta, ali investitori moraju prosuđivati izvan zabave koja se događa onlajn i sami dublje zagledati u kriptovalute pre nego što donesu bilo kakvu odluku", zaključuje Kamerman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.