Vesti -

Kriptovalute: 5 predviđanja u 2021. godini od kojih se zavrti u glavi

Nema više sumnje da se svet finansija razvija oko nove tehnologije, no, na tržištu kriptovaluta svaki dan je nepredvidiv zbog čega je to tržište puno rizika.

Izvor: Večernji list
Podeli
Ilustracija: Depositphotos, monsit
Ilustracija: Depositphotos, monsit

Da su kriptovalute neverovatno tržište gigantskih razmera pokazuje ukupna vrednost svih kriptovaluta koja je 16. jula 2021. godine bila veća od 1,3 triliona dolara.

Svima je postalo poznato da je kriptovaluta digitalna valuta koja se može koristiti za kupovinu robe i usluga, ali koristi i onlajn sisteme s jakom kriptografijom za osiguravanje mrežnih transakcija. CoinMarketCap, poznato veb mesto za istraživanje tržišta, pokazuje kako se trenutno javno trguje više od 10.000 različitih kriptovaluta, piše Večernji list.

Kriptovalute su širom sveta pozdravljane kao budućnost finansija, ali nestabilnost cena koja okružuje ove digitalne ponude još ih čini rizičnim ulaganjima. No, što su ulaganja rizičnija, to je u slučaju uspeha njihova isplativost veća. U 2021. godini bitkoin i dalje ima najvišu tržišnu vrednost koja doseže čak 32.000 dolara, a odmah nakon njega sledi itirijum (ethereum) s vrednošću od 2.000 dolara koja i dalje neprekidno raste. Nakon njih idu tether, binance coin, cardano, polkadot i mnoge druge kriptovalute.

Da ste uložili pre 10 godina, danas biste bili - milioner

Svaka od navedenih ima dnevne fluktuacije u svojim vrednostima, zbog čega mnogi oklevaju prilikom donošenja konačne odluke o ulaganju. Iz tog razloga u nastavku su pet predikcija koje se očekuju na tržištu kriptovaluta u 2021. godini.

Prvo se informišite, pa uložite

Kriptovalute su virtualnog "neopipljivog" oblika i predstavljaju apstraktna, ali cenovno vredna ulaganja. Svaki pravi ulagač mora shvatati samu srž predmeta u koji ulaže kako bi razumeo promene na tržištu i njihov uticaj na kretanje vrednost predmeta. Isto pravilo važi i kod kriptovaluta - prvo morate razumeti osnove po kojima tržište funkcioniše, zatim pratiti kretanja valuta i predikcije finansijskih stručnjaka i tek onda uložiti. Poznata finansijska stranica Insider Monkey iznela je predikcije kretanja na tržištu kriptovaluta u 2021. godini koja će svakom pravom ulagaču pomoći u donošenju konačne odluke, a možda nekoga i podstaći da se više upozna s ovim digitalnim tržištem.

1. Ako je bitkoin zlatna kriptovaluta, lajtkoin (litecoin) je srebrna

Čarli Li (Charlie Lee) izvršni je direktor fondacije Lajtkoin i osnivač samog "novčića" – šeste najveće kriptovalute na svetu koja radi na mehanizmu "Proof of stake" – dokazivanje udela. Ovaj pristup funkcioniše na način da čvorovi na mreži ulažu određenu količinu kriptovalute da bi postali kandidati za potvrdu novog bloka i zaradu od njega. Zatim algoritam bira iz grupe kandidata čvor koji će potvrditi novi blok. Upravo se po ovome lajtkoin razlikuje je od bitkoina koji funkcioniše po mehanizmu "Proof of work" koji se, zbog velikog energetskog intenziteta koji koristi za rudarenje, našao na meti Ilona Maska. Lajtkoin se takođe smatra kao bitkoin spinoff koji nudi niže naknade i brže vreme transakcija od matičnog novčića.

Li je iskustvo stekao kao bivši inženjer u kompaniji Alfabet (Alphabet Inc.) sa sedištem u saveznoj državi Kaliforniji koja je poznata kao jedna od najvećih institucionalnih ulagača u digitalne valute. U intervjuu za američku novinsku publikaciju CNBC krajem aprila ove godine, Li je objasnio da je u svetu kriptovaluta lajtkoin sličan bitkoinu kao što je srebro zlatu, napominjući da lajtkoin koristi drugačiji algoritam rudarenja u odnosu na matični novac. Ova bi razlika mogla biti važna za kompanije poput Alfabeta koje žele niže naknade i brže mreže, kao i ekološke opcije u kripto-industriji. Li je za CNBC tokom pojavljivanja rekao da je lajtkoin četiri puta brži od bitkoina i da ima više tokena, što ga čini lakšim za upotrebu.

2. Polkadot je u poziciji da preuzme altcoin prostor

Denko Mančeski (Denko Mancheski) izvršni je direktor kompanije Rif fajnens (Reef Finance), velikog agregatora poljoprivrednih ekonomija za likvidnost i prinos koji je uložio u Polkadot, mrežu i kriptovalutu koja deluje kao most između različitih blokčejn sistema. Objasnio je kako je to je siguran finansijski sistem, sličan onom koji koristi Skver (Square, Inc.), kalifornijska kompanija za digitalna plaćanja. No, razlika između njih i polkadota je to što polkadot pruža programerima pristup sigurnosti kako bi pojačao odbranu oko svojih novih valuta, čineći ih manje podložnima spoljašnjim napadima. I sam Forbs je u februaru objavio kako je polkadot u glavnoj poziciji da preuzme altcoin prostor – prostor koji obuhvata sve kriptovalute koje nisu bitkoin, zbog sporog razvoja unutar itirijuma, čime će biti još jedan korak bliže gigantskom bitkoinu.

3. Itirijum će do 2025. dosegnuti vrednost od 100.000 dolara

Itirijum je druga najpopularnija kriptovaluta na svetu za koju mnogi veruju da će u narednim godinama preuzeti prvo mesto od bitkoina jer velike kompanije poput Šopifaja (Shopify Inc.), kanadske platforme za e-trgovinu, već prihvaćaju itirijum kao valutu za plaćanje. Takvo poverenje već sad se iskazuje isplativim jer finansijski stručnjaci poput Sare Elizabet Bergstrand (Sarah Elizabeth Bergstrand), operativne direktorke kompanije Bitbul kapital (BitBull Capital), veruju da će budući događaji unutar sistema itirijuma koji je u procesu prebacivanja "na mršaviju" platformu s manje energetskog troška dovesti do zapanjujućeg povećanja cene njihovog "koina". U intervjuu za Forbs, Bergstrandova je predvidela da će itirijum rasti do neverojatnih 100.000 dolara do 2025. godine.

4. Bitkoin će dosegnuti vrednost od 500.000 dolara

Keti Vud (Cathie Wood) je izvršna direktorka ARK investment menadžmenta (ARK Investment Management) - kompanije za upravljanje investicijama sa sedištem u Njujorku, i jedna od najuspešnijih investitorki na svetu. Stalno podupire bitkoin kako bi uspeo kao najpopularnija kriptovaluta na svetu, baš kao i velike kompanije poput Tesle.

Nova pravila igre: Trgovina bitkoinima registrovaće se kao klađenje, nadzirati i oporezivati

Iako je negodovanje Maska oko energetski intenzivnih rudarskih metoda koje bitkoin koristi dovelo do pada vrednosti ovog novčića, Vudova je predvidela da će se bitkoin porasti na vrednost od 500.000 američkih dolara, jer se usvajanje solarne energije u rudarenju kovanica dramatično ubrzalo. Tako su najnovija istraživanja pokazala da oko 75 odsto rudarenja bitkoina pokreću obnovljivi izvori energije, te da je zelenije nego većina druge industrije.

5. Blokčejn će promeniti novčani tok u svetu

Džed Mekejleb (Jed McCaleb) glavni je tehnološki direktor kriptovalute stelar (stellar), digitalne valute koja razvija svoje ime nudeći stručnost u kripto-transakcijama na nivou preduzeća. Dok je najavljivao partnerstvo između Stelara i IBM-a još 2017. godine, on je predvideo da će nova saradnja predstavljati značajnu prekretnicu za stelar, kao i za industriju finansijske tehnologije u celini. Predviđajući budućnost kripto-industrije, napomenuo je da bi napredna tehnologija u budućnosti nakon što je u potpunosti promenila IBM, potencijalno mogla promeniti i način na koji se novac kreće širom sveta. A baš kao i globalne kompanije poput Tesle, Šopifaja i Skvera i IBM-a, i Stelar je jedna od najboljih kripto-deonica za prekogranični transfer, prema 10 najvećih predviđanja kriptovaluta 2021. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.