Vesti -

Giganti šokiraju čak i Vol strit

Nivo profita koji je pandemija donela najvećim tehnološkim kompanijama iznenadila je u zadnjem kvartalu čak i revnosne stručnjake.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Foto: Epa, JUSTIN LANE
Foto: Epa, JUSTIN LANE

Epl, Majkrosoft, Alfabet (vlasnik Gugla) objavili su ukupnu zaradu od 56,8 milijardi dolara, što je zamalo pa dvostruko više nego godinu ranije odnosno 30 odsto više nego što su predvideli analitičari Vol strita, prenosi Jutarnji list.

Te kompanije nisu samo pokazale da su otporne na krizu izazvanu pandemijom nego beleže snažni rast potražnje za njihovim digitalnim uslugama ili napravama.

Koliko je veliki skok poslovanja ovih kompanija možda najbolje opisuje komentar portfolio menadžera u Alajans Bernstajnu, Džima Tiernija, koji za FT izjavljuje: "Brojke su apsolutno zapanjujuće… Digitalno oglašavanje se zapalilo…".

Stručnjaci sada očekuju da će trend rasta digitalnog oglašavanja ostati i nakon pandemije jer se oglašivači utrkuju za publiku koja se okreće digitalnim uslugama.

U Majkrosoftu pak očekuju da će se njihov snažan rast nastaviti jer sve više biznisa ubrzano digitalizuje svoje operacije. Očekuju da će se sadašnjih pet odsto svetskog BDP-a na haj tek rešenja udvostručiti te potom dodatno ubrzati.

Prodaja Eplovih Ajfona porasla je 50 odsto, Gugl beleži 69-postotni rast oglašavanja, Azur klaud kao nova platforma Majkrosofta raste brzinom od 50 odsto… A vrlo je neobično da su zrele kompanije koje već imaju ogromne prihode sposobne da generišu takve stope rasta.

Retko kad se analitičarima dogodi da toliko potcene potencijale rasta velikih kompanija, koliko su ih potcenili u zadnjem kvartalu.

Konsenzus analitičara Vol Strita bio je da će Epl zaraditi 73,3 milijarde, a zaradio je 81,4 milijarde.

Prognozirala mu se dobit od 16,2 milijarde, a ostvareno je 21,7 milijardi dolara. Na sličan način analitičari su potcenili prihode Majkrosofta za 4 milijarde dolara, a profit za milijardu.

Kod Alfabeta očekivali su se ukupni prihodi od 56,1 milijardu, a dosegli su 61,88 milijardi dolara. Pri tome su uspeli da nadmaše očekivani profit od 13,07 milijardi dolara za više od pet milijardi.

Ukupno su te tri kompanije imale 189 milijardi prihoda ili 39 odsto više nego u istom razdoblju lane. I čak 15 milijardi više nego što je očekivao Vol Strit. Čudo od poslovnog rezultata.

No, sve bolji poslovni rezultati ionako supermoćnih haj tek kompanija trenutno su obnovili javnu raspravu trebaju li da postavite čvršće i jasnije limite njihovog uticaja.

Zavisnost od rešenja koje nude haj tek kompanije sve je šira.

Analitičari danas upozoravaju kako haj tek kompanije počinju da dominiraju trgovinom, zabavom, industrijom vesti, organizacijom posla pa i samim radom…, ali donose celi niz usluga koje počinju da se integrišu kao sastavni deo svakodnevnog života. Gde su granice njihove dominacije?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.