Putin kritikuje Amerikance

Novo Ogarevo -- Štampanje više dolara za pokriće budžetskog deficita SAD utiče na celokupnu svetsku ekonomiju, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Epa, Yuri Kochetkov
Foto: Epa, Yuri Kochetkov

Prema njegovim rečima, inflacija u SAD premašila je pet odsto, dok je targetirana stopa oko dva procenta, a Sjedinjene Države dve godine zaredom, kako je rekao, prave budžet s deficitom od 15 odsto, prenosi agencija Tas s.

"Dakle, oni pokrivaju ovaj deficit na račun čega? Na račun emisije dolara. Otuda potiče inflacija", rekao je Putin, otvarajući sastanak o ekonomskim pitanjima, na kojem učestvuju najviši ruski finansijski, ekonomski i monetarni zvaničnici.

"Odustajanje od dolara neće biti politički instrument"

Dodao je da to "naravno, utiče u potpunosti na čitavu svetsku ekonomiju, imajući u vidu značaj američke ekonomije za ceo svet i ulogu dolara kao najveće, najtraženije rezervne valute".

Putinu ostao samo jedan saveznik: Poznato koliko ta ljubav košta Rusiju

Putin je pozvao učesnike sastanka da se fokusiraju na način na koji će ruska ekonomija prevazilaziti posledice pandemije korona virusa.

"Vidimo da se globalni ekonomski oporavak nastavlja generalno po prilično visokim stopama, ali je ovaj proces vezan takođe za rizike od inflacije", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 97 idi na stranu