Vesti -

Boing daje 500 miliona dolara porodicama žrtava palih aviona

Njujork -- Američka kompanija Boing osnovala je fond od 500 miliona dolara kako bi dala odštetu porodicama 346 žrtava palihBoingovih aviona737 maks.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, selensergen
Foto: Depositphotos, selensergen

Fond je deo dogovora sa američkim Ministarstvom pravosuđa, a kako navode iz Boinga, svaka porodica će dobiti oko 1,45 miliona dolara kada se obavi neophodna papirologija, prenosi Glas Amerike.

Boing se u januaru obavezao da će porodicama poginulih u padu aviona Lajon era 2018. godine i Etiopijan erlajnsa 2019. godine isplatiti odštete.

Ovaj fond je samo deo dogovora od 2,5 milijardi dolara koji je Boing napravio s Ministarstvom pravosuđa pošto su tužioci optužili kompaniju da je na prevaru izdala sertifikate za bezbednost aviona koji su se srušili.

Dogovor je omogućio Boingu da izbegne sudski postupak, ali ne i građanske parnice, koje se nastavljaju.

Živote u njima izgubilo stotine ljudi: Kontroverzni avioni opet prizemljeni zbog novog problema

Iako je sa većinom porodica žrtava Lajon era postignut dogovor, i dalje ima brojnih otvorenih pitanja u slučaju porodica Etiopijan erlanjsa, najpre se postavlja pitanje zašto je taj tip aviona uopšte leteo posle prve nesreće.

Ministarstvo pravosuđa je ranile saopštilo da su zaposleni u Boingu odlučili da čuvaju profit nauštrb poštenja, jer su sakrili informacije od nadležne Uprave za avijaciju (FAA) o manama motora aviona 737 maks.

Boing tvrdi da je preduzeo sve što može da poboljša bezbednost aviona.

Povratak na velika vrata?

Pojedini predstavnici u Kongresu tražili su da FAA izda sertifikat novim avionima i da se sprovede nezavisna istraga o tome kako se u Boingu tretira bezbednost.

Model 737 maks bio je prizemljen 20 meseci posle dve fatalne nesreće. Ponovo su u pogonu pošto je FAA naredila da obnove softvere i naprave promene u obuci osoblja.

Boing je prošlog meseca platio 17 miliona dolara kazne FAA pošto je u avione instalirao softver koji prethodno nije odobren.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.