Vesti -

"Zaludeli" i brojne javne ličnosti: Kontroverzna berzanska praksa se vraća na velika vrata?

SPAC-ovi (Special Purpose Acquisition Company) bili su jedan od najzanimljivijih trendova na berzi početkom ove godine.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija: EPA, JUSTIN LANE
Ilustracija: EPA, JUSTIN LANE

Kompanije za specijalnu namenu ili, u slobodnom prevodu, kompanije utemeljene s ciljem preuzimanja, privlačile su milijardere, poznate ličnosti i sportiste.

Ipak, već u rano proleće entuzijazam je počeo da opada, jer su firme sa "blanko čekom" - koje prikupljaju novac od investitora, a zatim idu u lov na preuzimanje - počele da bivaju sve oštrije podvrgnute nadzoru od strane zakonodavaca i regulatora u Vašingtonu, prenosi CNN.

Silicijumska dolina, bankari i selebritiji su ludi za SPAC-om - šta je to?

"Duboko sam zabrinuta zbog nedostatka transparentnosti i odgovornosti što je glavna odlika u SPAC procesima", rekla je Meksin Voters, predsedavajuća Odbora za finansijske usluge Predstavničkog doma Sjedinjenih Američkih Država, na saslušanju prošlog meseca.

Ali SPAC-ovi bi mogli da se vrate u modu. Devet novih SPAC-ov prikupilo je prošle nedelje 1,4 milijarde dolara, tvrdi Bil Smit iz Renaissance Capital, što je ujedno čini najprometnijom nedeljom od marta.

Jasno je da je došlo do značajnog usporavanja. Do sada je u ovom kvartalu na globalnom nivou izlistano samo 50 novih SPAC-ova, koji su prikupili 10,9 milijardi dolara, prema podacima Dealogic data. Poređenja radi, 304 zabeležena izlistavanja su prikupila 98,4 milijarde dolara između januara i marta.

Berza je dobila novi hit

Međutim, aktivnost bi mogla da se ubrza, jer investitori i dalje traže kreativna mesta za "parkiranje" novca. Prema nedavnom istraživanju Banke Amerike, 18 odsto globalnih menadžera fondova kaže da preuzimaju rizike veće od normalnih, što je za 4 procentna poena više u odnosu na prethodni mesec.

Iako među nekim startapovima još postoji skepticizam u to da je spajanje sa SPAC-om najbolji način da se izađe na tržište, postoje firme koje su spremne da krenu ovom rutom umesto da slede tradicionalnu početnu javnu ponudu.

Onlajn prodavnica prehrambenih proizvoda Boxed objavila je da će izaći na berzu u ugovoru sa SPAC-om pod nazivom Seven Oaks Acquisition Corp, vrednom 887 miliona dolara.

Pre toga, podsetimo, Vertical Aerospace, britanski proizvođač električnih aviona, saopštio je da će izaći na tržište spajanjem sa njujorškom SPAC-om Broadstone Acquisition Corp, dok je bankarska aplikacija Dave poručila da će se spojiti sa SPAC-om koji sponzoriše investiciona kompanija Victory Park Capital.

Sećate se malih ulagača s Redita? Cirkus na Vol stritu se nastavlja

SPAC milijardera Bila Akmana takođe se približava kompleksom ugovoru sa Universal Music Group, vrednom 40 milijardi dolara.

Uspeh ovih aranžmana može odrediti da li drugi SPAC-ovi koji traže kompanije koje bi trebalo da izađu na tržište mogu to učiniti s lakoćom. Do sada je u ovom kvartalu zabeleženo 63 najava spajanja SPAC-ovima, čija vrednost premašuje 140,6 milijardi dolara, navodi Dealogic. To je i dalje manje od 100 SPAC poslova vrednih 227 milijardi dolara, zabeleženih u prva tri meseca godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.