Vesti -

Avio-kompanija će tužiti Veliku Britaniju

Irska avio-kompanija Rajaner tužiće Ujedinjeno Kraljevstvo zbog britanskog "sistema semafora" za međunarodno putovanje.

Izvor: B92, HRT
Podeli
Foto: Depositphotos, mike_kiev
Foto: Depositphotos, mike_kiev

Uveden u Britaniji u maju, ovaj sistem uključuje zelene, žute i crvene liste zemalja, gde svaka boja predstavlja drugačija pravila testiranja i karantina.

Kompanija se nada da će time primorati vlasti na ublažavanje restriktivnih mera uvedenih zbog kovida 19.

Rajaner se udružio a grupacijom Mančester erports grup (MAG), a tužbu bi visokom sudu u Engleskoj trebalo da predaju danas, tražeći pojašnjenje oko transparentnosti tog sistema, saopšteno je iz MAG-a.

Očekuje se da će se tužbi pridružiti i druge avio-kompanije, prenosi HRT.

Nekoliko nedelja pre vrhunca letnje sezone, kad beleži najveće prihode, taj je sektor zabrinut da bi mogao izgubiti još jedno leto zbog blokada britanske vlade, što znači još gubitaka radnih mesta i sredstava.

Avio-kompanije su više puta kritikovale vladin "sistem semafora" za međunarodne destinacije, tvrdeći da je nepredvidiv i da nije naučno utemeljen.

Britanske vlasti dopustile su putovanja od maja, nakon meseci opšteg karantina, ali obeshrabruju posećivanje popularnih destinacija poput Španije, Francuske, Grčke, SAD-a ili Hrvatske, klasifikujući ih žutom bojom u svom sistemu.

Ta boja znači da pri povratku u Britaniju putnici moraju provesti 10 dana u karantinu i nekoliko puta se testirati na kovid 19. Samo nekoliko država označeno je zelenom bojom, a među njima nema članica Evropske unije.

Avio-kompanije stoga svojom tužbom pozivaju vladu da jasnije objasni kako donosi odluke o kategorizaciji država zbog dramatičnog uticaja koje one imaju na zračni promet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.