Vesti -

Nemačka upozorila Ruse: "Rano je"

Ruski predsednik Vladimir Putin saopštio je početkom juna da je prva etapa Severnog toka 2 uspešno završena.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija: Depositphotos, Steve_Allen
Ilustracija: Depositphotos, Steve_Allen

Projekat je sada spreman gotovo 95 odsto i isporučivaće ruski gas Nemačkoj, zaobilazeći Ukrajinu, piše Sputnjik.

Ipak, nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas smatra da je "rano" odbaciti mogućnost novih sankcija protiv gasovoda Severni tok 2, preneo je Blumberg.

Otkriveno nalazište nafte u Severnom moru

Sjedinjene Države aktivno pokušavaju da ubiju projekat, koji bi trebalo da transportuje do 55 milijardi kubnih metara ruskog gasa svake godine u Nemačku. Vašington tvrdi da bi Severni tok Evropu ostavio previše zavisnom od Rusije i do sada je uveo nekoliko rundi sankcija protiv brodova i kompanija angažovanih na izgradnji naftovoda.

Nedavno su na crnu listu uvrstili 13 ruskih brodova i tri kompanije povezane sa projektom, ali su odlučili da se odreknu sankcija protiv "Nord Stream 2 AG", firme koja je registrovana u Švajcarskoj i koja stoji iza izgradnje cevovoda, i njenog izvršnog direktora Matijasa Varniga. Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da je američki "nacionalni interes" da Varnig i "Nord Stream 2 AG" ostanu nepromenjeni sankcijama.

Kuba upozorava: Ne dolazite s dolarima, ne prihvatamo ih više

Tokom konferencije za štampu 19. maja, Mas je rekao da je "konstruktivan korak" to što su SAD odlučile da se odreknu sankcija protiv kompanije i njenog izvršnog direktora, dodajući da će Berlin "nastaviti dijalog sa našim partnerima u Vašingtonu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.