Kina usporava

Peking -- Rast kineske fabričke proizvodnje je usporio u aprilu, a promet u maloprodaji je podbacio u odnosu na očekivanja.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/Alan
Foto: Depositphotos/Alan

Kineski zvaničnici upozoravaju na nove probleme koji utiču na oporavak druge po veličini svetske ekonomije.

Mada kineski izvoznici beleže snažnu potražnju, uska grla u lancima snabdevanja i rast cena sirovina pritiskaju proizvodnju i usporavaju ekonomski oporavak od prošlogodišnjeg pada izazvanog kovidom-19.

Fabrička proizvodnja je u aprilu porasla za 9,8 posto u odnosu na godinu dana ranije, što je manje nego u martu kada je porast iznosio 14,1 procenat, prema današnjim podacima Državnog zavoda za statistiku (NBS), prenosi Rojters.

Trgovina na malo je prošlog meseca povećana za 17,7 odsto, znatno slabije u poređenju sa 34,2 procenta u martu.

Portparol NBS Fu Lingui izjavio je da, iako je kineska privreda u aprilu nastavila dalji napredak, pojavljuju se i novi problemi, a posebno je pomenuo rast svetskih cena sirovina.

"Kompanijama generalno, porast cena odgovara za povećanje korporativne produktivnosti, ali ne treba smetnuti s uma pritisak koji poskupljenja imaju na prerađivačke industrije“, rekao je Fu na brifingu za novinare u Pekingu.

Inflacija fabričkih cena je dostigla u aprilu najviši nivo od oktobra 2017. To bi moglo dodatno da se pojača u drugom i trećem kvartalu, upozorila je prošle nedelje centralna banka.

U fabričkom sektoru, rast proizvodnje motornih vozila je naglo ukočio na 6,8 odsto sa 69,8 procenata usled akutne nestašice poluprovodnika.

Ipak, Kina je u prvom kvartalu 2021. ostvarila rast bruto domaćeg proizvoda od rekordnih 18,3 posto, a mnogi ekonomisti predviđaju da će u tekućoj godini ekonomska ekspanzija premašiti 8,0 procenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 119 idi na stranu