EU bi da razređuje vino vodom

Italijanska vinska industrija oštro se protivi planovima Evropske unije o mogućem razređivanju vina vodom da bi se u njemu smanjio udeo alkohola.

Izvor: Index
Podeli
Ilustracija: Depositphotos, IgorKlimov
Ilustracija: Depositphotos, IgorKlimov

Svako drugo maslinovo ulje - lažno

Doktor otkrio kako da prepoznate lažni sir: "Većina je falš" VIDEO

Po pisanju italijanskih medija, u Evropi se razmatra osmišljavanje proizvodnje vina bez alkohola ili vina s manjim procentom alkohola, a krajnji cilj takvog predloga je promovisanje zdravlja.

Ministar poljoprivrede Stefano Patuaneli najavio je da će se Rim protiviti tome, a udruženje poljoprivrednika Coldiretti upozorilo je na "obmanu potrošača", prenosi talijanska novinska agencija Ansa.

Pobuna u Italiji

Novine Corriere della Sera pišu o "pobuni u Italiji".

"Uvođenje delimičnog i/ili potpunog smanjenja procenta alkohola u vinu, kao nove vinarske prakse predstavlja velik rizik i prilično opasan presedan koji bi ozbiljno ugrozio identitet italijanskih i evropskih vina", rekao je u petak predsednik Coldiretti-ja Etore Prandini, prenosi Indeks.

Prodaja razvodnjenog vina dosad bila zabranjena

Prodaja razvodnjenog vina kao kvalitetnog proizvoda dosad je u Evropi bila zabranjena, podsećaju i ostali predstavnici ove industrije.

Neki vinopije vole u vino doliti običnu ili mineralnu vodu da se ne bi prebrzo napili, no pravi poznavatelji dobre kapljice piju ga bez ikakvih dodataka.

Na policama prodavnica kupci mogu pronaći i vina koja se deklarišu kao bezalkoholna.

Italija je prva u svetu po količini proizvedenog vina, a godišnji prihod po poslednjim je podacima iznosio oko 11 milijardi evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 119 idi na stranu