Vesti -

Optuživali ga za "kriminalno rudarenje", danas je milijarder

Kriptovaluta iter (ether) s blockchain platforme Ethereum nedavno je prešla vrednost od 3.000 dolara na nekoliko glavnih kriptoberzi poput Coinbase-a i Bybit-a.

Izvor: Index
Podeli
Vitalik Buterin; Foto: EPA EFE Valentin Flauraud
Vitalik Buterin; Foto: EPA EFE Valentin Flauraud

Ko su kripto milijarderi? Čak 12 njih na velika vrata ušlo na listu najbogatijih na svetu

Bitkoin na automatima u Beogradu: Da li je to prevara, kocka ili nova realnost? VIDEO

To je porast od čak 325% od početka godine. A jedan od njenih osnivača Vitalij "Vitalik" Buterin postao je milijarder - sa samo 27 godina.

Buterin nije postao najmlađi milijarder ikada, ali jeste u domeni kriptovaluta, kako piše američki poslovni časopis Forbs. Da je Buterin sada milijarder, jasno je iz njegovog kripto-računa čija adresa je javno dostupna, a u kojem trenutno drži 333.521 iter (ETH) u protivvrednosti od više od milijardu i 162 miliona dolara.

Druga najveća kriptovaluta iza bitkoina, tržišna vrednost 376 milijardi dolara

Njegov Ethereum sada ima tržišnu kapitalizaciju od čak 376 milijardi dolara, čime je postao druga najveća kriptovaluta na svetu, odmah iza bitkoina - čija tržišna kapitalizacija iznosi zasad nedostižnih 1.08 biliona dolara. A prema podacima stranice CoinMarketCap, ukupna vrednost celokupnog itera u opticaju trenutno iznosi gotovo 403 milijarde dolara.

Vrednost itera prilično je skočila ove godine, prvenstveno zbog sve veće popularnosti aplikacija za decentralizovane finansijske transakcije (DeFi) koje pomalo postaju alternativa tradicionalnim finansijskim posrednicima poput banaka i osiguravajućih fondova.

No, Ethereum je posebno popularan kao valuta za kupovinu i prodaju nezamenjivih tokena (NFT), novog internet trenda kojim se digitalne umetnine i drugi artefakti pretvaraju u jedinstvene artikle s autentičnim digitalnim potpisom za kupovinu i prodaju. Osim toga, pomami za kriptovalutama doprineo je i izlazak internet kripto-menjačnice Coinbase na američku berzu, s tržišnom kapitalizacijom od 85 milijardi dolara. Ethereum trenutno ima preko milion transakcija dnevno.

Iako postoji više hiljada kriptovaluta, na iter i bitkoin trenutno otpadaju gotovo dve trećine ovog velikog tržišta čija ukupna vrednost iznosi 2.3 biliona dolara, kako piše CNN, prenosi Indeks.

Rođen u Rusiji, doselio se u Kanadu sa šest godina

Ovaj mladi Rus s kanadskim državljanstvom rođen je u gradiću Kolomna u okolini Moskve 1994. godine, ali s porodicom je emigrirao u Kanadu kad mu je bilo šest godina. Samo 15 godina kasnije, 2015, Buterin je pokrenuo Ethereum, koji je u međuvremenu postao druga najveća kriptovaluta na svetu.

Pre nego što se bacio u svet kriptovaluta, Buterin je kao dete bio strastveni gejmer i godinama igrao kultnu onlajn multiplejer igru World of Warcraft. Odustao je, kako sam kaže, nakon što je Blizzard uklonio njegovu omiljenu čaroliju u igri.

"Zaspao sam plačući i tog dana shvatio kakve užase centralizovane usluge mogu doneti", napisao je u svojoj biografiji na stranici Cypherhunter.com.

"U potrazi za smislom života, otkrio sam bitkoin"

A onda je, kaže dalje, "2011. godine, u potrazi za smislom života", otkrio bitkoin.

"U početku sam bio skeptičan, nisam razumeo kako (bitkoin) može imati vrednost bez fizičkog zaleđa. Ali polako sam postajao sve više zainteresovan. Počeo sam pisati za blog nazvan Bitcoin Weekly za skromnu satnicu od 1.5 $ da bih nedugo nakon toga s Mihaijem Alisiem osnovao Bitcoin Magazine. Upisao sam se na Univerzitet u Vaterlou 2012, ali 2013. sam shvatio da mi kripto-projekti oduzimaju 30 sati nedeljno pa sam se ispisao. Putovao sam po svetu, istraživao mnoge kripto-projekte i konačno shvatio da su svi previše usredsređeni na specifične aplikacije te da nisu dovoljno uopšteni - iz toga se izrodio Ethereum oko kog mi se sve od tada vrti u životu", napisao je Buterin.

Foto: Cryptographer/Shutterstock
Foto: Cryptographer/Shutterstock

"Bitkoin je odvratan, koristi otmičarima i iznuđivačima"

Osnivač berze kriptovaluta pobegao iz zemlje - sa dve milijarde dolara

Dobio 100.000 dolara stipendije od milijardera

2012. godine osvojio je bronzanu medalju na Međunarodnoj olimpijadi iz informatike, a njegov ambiciozni plan kreiranja nove kriptovalute omogućila mu je, među ostalim, stipendija od 100.000 $ od Thiel Fellowship-a milijardera i investitora Pitera Tila, namenjena studentima i mladima koji žele da pokreću projekte van univerziteta. Odnosno, kako sam Thiel Fellowship navodi, "daje 100.000 $ mladim ljudima koji žele graditi nove stvari umesto da sede u učionici".

Ipak, razvoj Ethereum-a finansiran je crowdfunding-om, odnosno masovnim prikupljanjem sredstva preko za to namenjenih internet platformi. Platforma je zvanično pokrenuta 30. jula 2015. s početnom zalihom od 72 miliona coin-a (naziv za jedinicu kriptovalute) itera.

Ekonomista ga optužio za "kriminalno rudarenje"

Mladi kripto-miljarder je, inače, svoj kripto-račun objavio 2018. na Tviteru nakon što ga je iransko-američki ekonomista i oštri kritičar kriptovaluta Nuriel Rubini optužio da su on i suosnivač Džo Lubin "kriminalnim pred-rudarenjem" svoje kriptovalute, prilikom pokretanja Ethereum-a, "ukrali 75% zaliha itera i postali instant 'milijarderi' s lažnim bogatstvom". Rudarenje je izraz za računarske operacije potrebne kako bi se novi kripto-koini stvorili i pustili u opticaj.

"Nikad nisam držao više od oko 0.9 svog ethereum-a, a moja neto imovina nikad nije došla blizu 1 milijarde $. Isto tako, prilično sam siguran da nema kaznenih zakona o pred-rudarenju", odgovorio mu je Buterik. Naravno, to je bilo pre nego što je postao milijarder.

Iako Buterik sada ima čak 1.4 miliona pratilaca na Tviteru, nije previše aktivan na toj mreži, za razliku od mnogih drugih tech-preduzetnika.

40 lidera mlađih od 40

Buterina je još jedan američki poslovni časopis, Fortune, još 2016. uvrstio u svoju godišnju listu najuticajnijih lidera iz različitih domena društva, mlađih od 40 godina, nazvanu "40 under 40". Tamo je opisan kao "dečak genije koji stoji iza druge najpopularnije kriptovalute na svetu" koja je već tada imala tržišnu kapitalizaciju od 30 milijardi dolara - jednako kao što su tada imali Airbnb i Snapchat.

Forbes ga je takođe 2018. uvrstio u svoj popis "najbogatijih ljudi u kriptovalutama", navodeći da njegova platforma Ethereum, bazirana na tehnologiji blockchain, ima tržišnu kapitalizaciju od 100 milijardi dolara te da sarađuje s informatičkim, energetskim i finansijskim gigantima kao što su Microsoft, BP i JP Morgan. Tržišna vrednost je, ponovimo, od tada narasla na 376 milijardi dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.