Prezadužena zemlja kupuje 30 "rafala", a ako ne može da plati - platiće Francuzi

Egipatska vojska potvrdila je da je naručila 30 aviona tipa "rafal" od francuske firme "Daso" kako bi "ojačala nacionalnu bezbednost".

Izvor: B92, Jutarnji list
Podeli
Foto: Epa/WALLACE WOON
Foto: Epa/WALLACE WOON

Narudžbina, druga nakon prethodne iz 2015. kada je nabavljeno 24 "rafala", biće finansirana pomoću 10-godišnjeg zajma, saopštila je vojska Egipta juče, prenosi Difens post.

Istraživački sajt Disclose objavio je juče da je ta narudžbina deo tajnog megaugovora vrednog skoro četiri milijarde evra, prenosi portal.

Francuski istraživački sajt, koji je dobavio tajne dokumente o prodaji, tvrdi kako je sporazum Pariza i Kaira potpisan krajem aprila, te da bi mogao biti zaključen danas, kada delegacija iz Egipta stigne u posetu Parizu, piše Jutarnji list.

U ugovoru je dogovorena prodaja 30 mlaznjaka za cenu od 3,75 milijardi evra, te dolazi uz još dva ugovora, s francuskim proizvođačem oružja MBDA i kompanijom Safran Electronics & Defense, koji vrede još 200 miliona evra.

Iako je javni dug Egipta već prešao 90 posto BDP-a, Kairo će nove avione kupiti na kredit, a ono što je posebno zanimljivo je što za kredit - koji daju francuske banke Crédit Agricole, Société Générale, BNP i CIC - jamči država Francuska, i to do iznosa od 85 posto kredita.

To znači da, ukoliko Egipat ne uspe da vraća rate, francuski građani će platiti 3,4 milijarde evra za slanje aviona Egiptu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 109 idi na stranu