Pouka priče o početku karijere Ilona Maska: "Moraš biti stidljiv"

Njujork -- Šef Tesle Ilon Mask je prvu kompaniju osnovao kada ga je odbila internet firma Netskejp još davne 1995. godine.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Epa/CLEMENS BILAN
Foto: Epa/CLEMENS BILAN

Mask je najpoznatiji po svom radu kao izvršni direktor Spejs eksa i Tesle, ali izgleda da osnivanje sopstvene kompanije nije bilo u njegovom početnom planu, piše Foks biznis.

Prema korisniku Tvitera Praneju Patoliju, Mask se prvobitno prijavio za posao u internetskoj firmi Netskejp 1995. godine. Patoli je napisao na društvenoj mreži da je Mask „poslao svoj CV, proveo neko vreme u lobiju firme, ali bio je isuviše stidljiv da razgovara sa bilo kime“.

„I tako je osnovao svoju internetsku kompaniju (Zip2) jer nije mogao nigde drugde da nađe posao“, napisao je Patoli.

Mask je potvrdio tu priču, uz pojašnjenje da je „mogao da nađe posao, samo ne u internetskoj kompaniji (u to vreme nije ih bilo mnogo)“.

Maskov odgovor imao je 60.000 lajkova i hiljadu komentara, uključujući i jednog korisnika koji je napisao: „Pouka priče: Moraš biti stidljiv da bi požnjeo ogroman uspeh“, dok je drugi rekao: „Kladim se da se sada kaju što te nisu zaposlili“.

Mask je vodio Zip2 četiri godine, pre nego što je kompjuterska kompanija Kompak kupila tu tehnološku firmu za oko 305 miliona dolara 1999. godine. Nakon toga je bio saosnivač Pejpala, koji je Ibej preuzeo u julu 2002. za 1,5 milijardi dolara. Potom je 2002. osnovao Spejs eks, koji je od tada dostigao oko 74 milijarde dolara vrednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 128 idi na stranu