Vesti -

Studiranje u SAD postaje besplatno? "Vol strit da plati"

Vašington -- Berni Sanders traži uvođenje novog poreza od 2,4 biliona dolara koji bi Vol strit trebalo da plati, za besplatno studiranje za sve u Sjedinjenim Državama.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos/pogonici
Foto: Depositphotos/pogonici

Naime, senator Berni Sanders i članica Predstavničkog doma SAD Pramila Džajapal danas su predstavili predlog zakona kojim bi se oporezovao Vol strit radi uvođenja besplatnog studiranja u SAD.

Planom pod nazivom "Koledž za sve" ukinulo bi se plaćanje stipendija za porodice koje zarađuju manje od 125.000 dolara godišnje, prenosi Biznis insajder. Važio bi za sve državne četvorogodišnje koledže i univerzitete, kao i za sve ustanove višeg obrazovanja, javne ili privatne.

Predlogom zakona predviđeni su novi porezi za Vol strit, kao što je onaj od 0,5 odsto na trgovinu akcijama, ili namet od 0,1 odsto na promet obveznica, kao i porez od 0,005 odsto na transakcije finansijskih derivata. Tvrdi se da bi se tako u narednih 10 godina prikupilo 2,4 biliona dolara za pomoć u plaćanju školarina.

"Sada je red na Vol strit, da obnovi srednju klasu, kojoj je teško, time što će platiti skroman porez na finansijske transakcije kako bi se obezbedilo da svako u Americi ko želi može da dobije visoko obrazovanje bez upadanja u dugove", navodi se u predlogu.

Planom je takođe predviđen federalni fond od 10 milijardi dolara godišnje za pomoć studentima na nedovoljno finansiranim koledžima i univerzitetima.

"U najbogatijoj zemlji u svetskoj istoriji, visoko obrazovanje za sve trebalo bi da bude pravo, a ne privilegija", objavio je Sanders u potpisanoj izjavi za CNBC.

"Ako želimo da imamo životni standard kakav narod Amerike zaslužuje, moramo imati najbolje obrazovanu radnu snagu na svetu", dodao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.