Vesti -

Obnavljaju proizvodnju čipova: "Dižemo produktivnost na 100 odsto"

Japanski Renesas elektroniks, svetski lider u proizvodnji poluprovodnika, namerava obnovu proizvodnje u maju u svom glavnom pogonu, oštećenom u velikom požaru.

Izvor: novac.jutarnji.hr
Podeli
Foto: Depositphotos, nikitabuida
Foto: Depositphotos, nikitabuida

To je na konferenciji za medije rekao čelnik kompanije Hidetoši Šibata.

"Produktivnost naše fabrike u prefekturi Ibaraki trebalo bi da dosegne 100 odsto tokom maja. U aprilu ćemo kupiti potrebnu opremu za zamenu opreme oštećene požarom", rekao je.

Japanski proizvođači automobila suočili su se sa nedostatkom poluprovodnika početkom ove godine, povezanim sa naglo povećanom potražnjom za tim proizvodima zbog izgradnje mobilnih mreža pete generacije u mnogim zemljama.

Uz to je zbog pandemije i širenja rada na daljinu i izvan sedišta poslodavaca povećana proizvodnja računara i konzola za igrice, što takođe zahteva dodatne količine poluprovodnika, prenosi Novac.hr.

Takvu situaciju pogoršao je požar u martu u fabrici Renesas elektroniksa, koja pokriva 17 odsto svetskog tržišta čipova.

Analitičari Nomura sekjuritisa smatraju da bi zbog toga globalna proizvodnja automobila mogla da se smanji za oko sedam odsto, odnosno za 1,6 miliona u trećem kvartalu, dok bi proizvodnja automobila japanskih kompanija pala za 1,2 miliona komada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.