Vesti -

Bezosu stiglo pismo: Pisao mu par koji je 1997. kupio akcije Amazona

Pre više od dvadeset godina, 1997. jedan par kupio je dve akcije tada nove kompanije za prodaju knjiga za svog dvanaestogodišnjeg sina.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Epa, Victoria Bonn Meuser
Foto: Epa, Victoria Bonn Meuser

Oproštajno pismo direktora Amazona: "To nije tačno"

Godinama nakon kupovine sin je želeo da unovči, ali roditelji su insistirali da zadrži akcije.

Taj internet prodavac knjiga, 24 godine kasnije, postao je jedna od najvećih korporacija na svetu, a porodica je verovatno dobila šestocifreni povraćaj ulaganja.

Baš u trenutku kada je osnivač Amazona krenuo da piše poslednje pismo akcionarima kao izvršni direktor, porodica mu je ispričala tu priču.

U Bezosovom pismu objavljenom u četvrtak, uključena je kopija pisma tog para, Mari i Leri, ali zbog privatnosti, Bezos nije objavio njihova prezimena.

U pismu je zamućen i tačan datum kada su Mari i Larri kupili akcije, ali je detaljno objašnjeno kako su ih kupili, jer je to, kako su naveli, sve što su u to vreme mogli da priušte. Deonice su se podelie tri puta u naredne dve godine, ostavljajući porodici 24 akcije. Prema podacima koje je prikupio Insajder, te 24 akcije sada vrede približno 81.098 dolara.

Ove godine njihov sin Rajan planira da kupi kuću i prodaće deo akcija za finansiranje te kupovine.

"Te dve akcije imale su predivan uticaj na našu porodicu. Svi smo uživali gledajući kako vrednost Amazona raste iz godine u godinu i to je priča koju volimo da pričamo drugima", naveo je ovaj par.

Na kraju pisma naopisali su: P.S. "Voleli bismo da smo kupili 10 akcija".

Generalni direktor Amazona rekao je da mu se ljudi stalno obraćaju sa sličnim pričama.

"Znam ljude koji su svoj amazonski novac koristili za koledž, hitne slučajeve, kuće, odmore, pokretanje sopstvenog posla, u dobrotvorne svrhe - i lista se nastavlja", napisao je Bezos.

Kaže i da je ponosan na bogatstvo koje je Amazon stvorio za vlasnike akcija. "Značajno je i poboljšava im život."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.