Pregovori o brani na Nilu u ćorsokaku: Oštra retorika uvod u rat za vodu?

Kairo -- Egipatski predsednik Abdel Fatah el Sisi upozorio je Etiopiju da neće tolerisati poteze Etiopije koji bi smanjili udeo Egipta u korišćenju vode iz reke Nil.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Epa/STR
Foto: Epa/STR

Pročitajte još:

Brana na Nilu skoro gotova: Etiopija isušuje Egipat?

Upozorenje, drugo za nešto više od nedelju dana, usledilo je nakon što tokom poslednje runde razgovora izmedu Egipta, Etiopije i Sudana o podeli vode nije došlo do napretka, prenosi AP.

El Sisi je rekao da su "sve mogućnosti otvorene" ukoliko se "dirne udeo Egipta" i pozvao Adis Abebu da sarađuje sa Kairom i Kartumom kako bi se izbegao sukob.

Prošle nedelje El Sisi je upozorio na regionalnu "nezamislivu nestabilnost" do koje bi moglo da dođe bez pravno obavezujućeg sporazuma o eksploataciji brane, zasnovanog na međunarodnom zakonu i normama koje regulišu prekogranične reke.

Sudanski ministar za navodnjavanje Jaser Abas saglasio se sa tim rekavši da bi Sudan i Egipat spor mogli da iznesu pred Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, i pozvao međunarodnu zajednicu da pomogne "pre nego što bude prekasno".

Iz Etiopije nisu komentarisali upozorenje.

Tri države nalaze se u ćorsokaku u dugogodišnjem sporu oko gigantske brane koju Adis Abeba gradi na glavnoj pritoci reke Nil.

Egipat i Sudan tvrde da im plan Etiopije da doda 13,5 milijardi kubnih metara vode 2021. godine u rezervoar brane na Plavom Nilu predstavlja pretnju.

Egipat, koji više od 90 odsto svojih zaliha vode bazira na reci Nil, plaši se razornog uticaja ukoliko brana radi bez uzimanja u obzir njegovih potreba.

Etiopija navodi da je brana od suštinske važnosti jer velikoj većini stanovništva nedostaje električna energija.

Plavi Nil se sastaje sa Belim Nilom u Kartumu, odakle Nil vijuga na sever kroz Egipat i uliva se u Sredozemno more.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 118 idi na stranu