Vesti -

Fajzer premešta proizvodnju iz Belgije u naš komšiluk?

Američka farmaceutska firma Fajzer objavila je da namerava da premesti deo svojih proizvodnih pogona iz Belgije u Rumuniju.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Mike Mareen/Shutterstock
Foto: Mike Mareen/Shutterstock

Vučić: Pokušaćemo da napravimo fabriku vakcina u Srbiji

Treba li uvesti prisilne licence za vakcine? Ovo je lista argumenata ZA i PROTIV

Nude medicinske sestre u zamenu za vakcine

Tu je cena radne snage niža, piše italijanski list "Fato Kotidijano" i navodi da će zbog toga 38 od 238 zaposlenih ostati bez posla.

"To je još jedan šamar milionima građana Evropske unije koji traže socijalnu pravdu, a ne poslovno lukavstvo", izjavila je evroparlamentarka i članica Pokreta pet zvezdica Danijela Rondineli.

Na odluku američke kompanije da premesti proizvodnju tamo gde rad košta manje, a samim time povećava se profit, reagovali su i belgijski sindikati.

"To je nezapamćena sramota. Zahvaljujući evropskim fondovima za pronalazak vakcine za prevenciju kovida Fajzer je prošle godine zaradio 3,3 milijarde evra, a najavljuje da će ove godine profit biti oko 15 milijardi. Zaposleni u Fajzeru su poslednjih meseci radili u duplim smenama da bi proizveli tražene antikovid vakcine. Nakon svega otkazi, to je udarac u stomak radnicima", izjavio je generalni sekretar belgijskog sindikata ACV Bart Dekulier.

Američka firma Fajzer razvila je vakcinu za prevenciju kovida zajedno sa nemačkom firmom Biontek.

Brzi razvoj leka bio je moguć zahvaljujući velikim ulaganjima u istraživanje, oko 2,5 milijardi evra, a samo od EU dobili su 400 miljiona evra u ranoj fazi istraživanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.