Regulativa je problem: Tužno posmatraju kako im izmiče zarada

Komisija za berze i hartije od vrednosti još ne prepoznaje kriptovalute kao vrednosne papire, poput akcija i obveznica.

Izvor: Poslovni.hr
Podeli
Foto: Andrew Angelov/Shutterstock
Foto: Andrew Angelov/Shutterstock

Američki finansijaši s neskrivenim žaljenjem gledaju na skorašnji uspon vrednosti bitkoina s obzirom da im trenutna regulativa preči znatniju izloženost kriptoimovini.

Kako piše Rojters, snažna kolebljivost cene najpopularnije digitalne valute od početka ove godine nije smanjila entuzijazam investitora Džima Polsena prema toj vrsti imovine.

Međutim, ovaj glavni investicioni direktor Leuthold grupe, koji upravlja sa milijardu dolara imovine, zbog regulatornih odredbi ne sme u portfelju držati bitkoin.

Nezavisna korelacija

Stoga samo može posmatrati kako je vrednost bitkoina skočila 900 odsto od marta prošle godine. "Ono što volim kod bitkoina jeste da je njegova korelacija prema akcijama i drugim klasama imovine izuzetno nezavisna", tvrdi Polsen.

Upravo činjenica da postoji imovina koja se ponaša drukčije od dionica i obveznica sve više golica fond menadžere. Dobar deo njih razmatra tu kriptovalutu kao dobar štit od inflacije, prenosi Poslovni dnevnik.

Pročitajte još:

Bitkoin do kraja godine ide na 100.000 $?

B92.net istražuje: Da li je kasno uskočiti u "bitkoin voz"?

Razbijanje iluzija: "10 razloga zašto neću kupiti bitkoin"

Gotovo 20 odsto finansijskih savetnika preporučuje ulaganje u kriptovalute tokom ove godine zbog zabrinutosti oko rasta inflacije. Poređenja radi, prošle godine je takav potez preporučivalo 6,3 odsto savetnika, pokazuju podaci Sitibenka.

Blek rok (BlackRock), najveće društvo za upravljanje investicionim fondovima na svetu, objavio je 21. januara da je dodao terminske ugovore na bitkoin kao prihvatljiva ulaganja za deo svojih fondova. Finansijski stručnjaci stoga smatraju da će taj Blek rokov potez uskoro slediti još institucionalnih ulagača.

SEC još bez stava

Međutim, američki finansijski regulator, Komisija za berze i hartije od vrednosti (SEC), još ne prepoznaje kriptovalute kao vrednosne papire, poput akcija ili obveznica. Robert Dženkins, direktor istraživanja u kompanija Refinitiv liper, dodaje i kako SEC još nije zauzeo stav mogu li investicioni fondovi izravno držati kriptovalute.

Stoga nema pouzdanih podataka kolika je stvarna izloženost fondova prema kriptovalutama jer oni nisu u obavezi to da objavljuju, dodaje Dženkins. U SAD je od 2013. osam investicionih firmi neuspešno pokušavalo da osnuje fond čijim se akcijama trguje na berzi (ETF) vezan na bitkoin.

S druge strane, kanadski finansijski regulator odobrio je 12. februara prvi ETF vezan za bitkoin na svetu, pa deo investitora smatra da će i američki SEC uskoro slediti taj potez. Ove godine do 1. marta fondovi kriptoimovine zabeležili su priliv od 4,2 milijarde dolara kapitala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 129 idi na stranu