Vesti -

Kako je spot od 10 sekundi, besplatan za gledanje, prodat za 6,6 miliona dolara? VIDEO

U oktobru 2020, kolekcionar iz Majamija Pablo Rodrigez-Frej platio je skoro 67.000 dolara za video od 10 sekundi koji je mogao besplatno da gleda na internetu.

Izvor: B92
Podeli

Prošle nedelje, prodao je to umetničko delo za 6,6 miliona dolara.

Autentičnost videa digitalnog umetnika Bipla, čije je pravo ime Majk Vinkelman, potvrđena je blokčejnom, koji služi kao digitalni potpis koji potvrđuje vlasništvo i originalnost dela, piše Rojters.

U spotu koji je prodao Rodrigez prikazan je ogromni Donald Tramp oboren na zemlju, dok mu je telo pokriveno sloganima u inače idiličnom okruženju.

U pitanju je nova vrsta digitalne imovine, poznata kao nezamenljivi token (NFT), čija je popularnost eksplodirala tokom pandemije jer su investitori i entuzijasti počeli masovno da troše enormne sume novca na imovinu koja može da postoji samo onlajn piše britanska agencija.

Blokčejn tehnologija omogućava da takva dela budu potvrđena kao jedinstvena, za razliku od tradicionalnih onlajn objekata koja mogu biti reprodukovana bezbroj puta.

"Možete otići u Luvr i fotografisati sliku Mona Lize, imati je za sebe, ali to neće imati nikakvu vrednost, jer nemate poreklo ni istorijat dela", rekao je Rodrigez-Frej, koji kaže da je kupio Biplovo delo, jer je bio upoznat sa radom američkog umetnika.

"Zapravo se radi o tome da je delo veoma, veoma vredno zbog zbog onoga ko stoji iza njega“, navodi Rodrigez.

Šta je NFT

"Nezamenljivost" se odnosi na objekte koji ne mogu biti zamenjeni za slične, jer je svaki jedinstven – za razliku od „zamenljivih“ objekata poput dolara, akcija ili zlatnih poluga.

Primeri NFT-a variraju od digitalnih umetničkih dela i sportskih kartica do virtuelnih zemljišnih poseda ili ekskluzivne upotrebe imena novčanika kriptovalute, što je slično jagmi za imenima domena u ranim danima interneta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.