Vesti -

AK-203: Indijska budućnost dolazi iz Rusije?

Automatska puška AK-203 u perspektivi će postati osnovno ofanzivno naoružanje vojske Indije.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Zaključivanje sporazuma o zajedničkoj proizvodnji je temelj koji će omogućiti da vojska pređe u potpunosti na AK-203, rekao je ambasador Indije u Rusiji Datla Bala Venkateš Varma.

On je u intervjuu za ruski časopis Nacionalna odbrana rekao i da se isporuke ruskog PVO sistema S-400 u Indiju odvijaju kako je i planirano.

"S-400 je napredni sistem protivvazudšne odbrane koji nema pandan u svetu i zbog toga može da poveća odbrambeni potencijal Indije u kvalitativnom smislu", naveo je ambasador.

Ambasador očekuje i da će dve zemlje razviti saradnju i po pitanju tehnike za helikoptere, brodova i podmornica.

Podsećanja radi, predsednik Rusije Vladimir Putin i indijski premijer Narendra Modi obelodanili su 2019. godine da će dve zemlje pokrenuti zajedničko preduzeće za proizvodnju AK-203 na severoistoku Indije.

Ruski koncern Kalašnjikov ima 42 odsto akcija u tom preduzeću, Rosoboroneksport 7,5 odsto, dok Indiji pripada najveći deo tog paketa akcija.

Prema pisanju medija, ova fabrika trebalo bi da proizvede 670.000 pušaka za indijsku vojsku, a još nekoliko desetina hiljada Indija će kupiti direktno od Rusije. Puške koje bude proizvodili zajedničko preduzeće biće i jeftinije u odnosu na automate kupljene, na primer, od SAD, prenosi Sputnjik.

Ova puška treba da zameni indijsku INSAS koja zaostaje u odnosu na ruski automat po čitavom nizu karakteristika – pouzdanosti, težini, univerzalnosti, preciznosti gađanja.

Ugovor o isporuci pet sistema S-400 Triumf u vrednosti od preko pet milijardi dolara dve zemlje potpisale su oktobra 2018. godine. Isporuke bi trebalo da budu završene u aprilu 2023. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.