Vesti -

Zbog jednog slučaja korone grad gubi dnevno 22 miliona dolara: "Bolje sprečiti, nego lečiti"

Oklend -- Gradonačelnik Oklenda Fil Gof je pozvao stanovnike da se vakcinišu nakon što je najveći grad na Novom Zelandu ušao u četvrti lokdaun tokom vikenda.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/Anton_Petrus
Foto: Depositphotos/Anton_Petrus

Naime, taj grad će gubiti na dnevnom nivou skoro 22 miliona dolara zbog restriktivnih mera, javio je Rojters.

Premijerka Džasinda Ardern je uvela sedmodnevni lokdaun u gradu od dva miliona stanovnika zbog jednog slučaja infekcije kovidom, ističući da je "bolje sprečiti nego lečiti".

Zbog ovakvog pristupa, brojni svetski stručnjaci su odali priznanje Novom Zelandu na jednom od najboljih načina odbrane od kovida na svetu, međutim, najnoviji lokdaun se nije svima dopao, pa su pojedini građani kritikovali ovu odluku na društvenim mrežama, dodaje Rojters.

Fil Gof je rekao da će grad izgubili oko 200 poslova i 21,7 miliona dolara dnevno zbog lokdauna.

"Prioritet moraju da nam budu vakcine u Oklendu kako bismo sprečili buduće lokdaune, zaštitili poslove i prihode i osigurali da Oklend može da učestvuje u ekonomskom oporavku zemlje", saopštio je Gof.

Prema najnovijem lokdaunu, sportski i kulturni događaji su otkazani ili pomereni, a došlo je i do saobraćanoj kolapsa jer su ljudi prilikom povratka kućama sa posla u petak morali da prolaze satima kroz policijske punktove.

Novi Zeland je otkrio više od 2.000 slučajeva kovida od početka pandemije, uz 26 preminulih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.