Vesti -

Država će pivarima isplatiti milione evra za neprodato pivo

Berlin -- Nemačkim pivarima biće isplaćena naknada za troškove koje je izazvalo kvarenje piva zbog ograničenja povezanih s koronavirusom.

Izvor: Index
Podeli
Foto: Shutterstock/Master1305
Foto: Shutterstock/Master1305

To je danas potvrdio portparol ministarstva privrede Bavarske.

Naime, vlada u Berlinu zatvorila je restorane i otkazala velika događanja kako bi se suzbilo širenje koronavirusa, pa pivare ne uspevaju da prodaju točeno pivo.

Broj bačvi piva kojem je istekao rok trajanja ili bi mogao da istekne uskoro raste iz dana u dan, što će za proizvođače značiti milione evra gubitaka, piše portal Indeks.

Lane prodali 5,5 posto manje

Prošle nedelje pivari su vladi uputili otvoreno pismo, tražeći finansijsku pomoć jer im preti propast zbog oštrog pada potražnje u uslovima zaključavanja privrede.

Pismo je potpisalo oko 300 pivara, uključujući nemački ogranak danskog pivara Carlsberga, te Bitburger Braugruppe, Krombacher i Paulaner Brauerei.

Poručili su i da prodaja piva u bocama u trgovinama nije "ni približno bila dovoljna" da se nadoknadi izgubljena prodaja u ugostiteljskom sektoru i slab izvoz.

Pivare su prošle godine prodale oko 8,7 milijardi hektolitara piva, što je 5,5 posto manje nego u godini ranije, prema podacima nemačkog statističkog ureda.

Odštetu će dobiti i vinari

Portparol ministarstva gospodarstva Bavarske, gde je smeštena većina pivara, objavio je danas da je vlada pristala da isplati odštetu pivarima za kvarenje piva.

Odštetu će dobiti i vinari, dodao je portparol.

Bavarski ministar gospodarstva Hubert Ajvanger rekao je da je „važan uspeh što je Berlin poslušao glasove bavarskih pivara i što će dobiti odštetu za višak točenog piva".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.