Noviteti iz Kalašnjikova: Stiže "Zala" VIDEO

Zala aero grup, koja ulazi u sastav kompanije Kalašnjikov, predstavila je na vojnoj izložbi IDEKS-2021 u Abu Dabiju novi dron-konvertoplan Zala VTOL.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Ilustracija: Epa/SERGEI ILNITSKY
Ilustracija: Epa/SERGEI ILNITSKY

Bespilotna letelica se može koristiti za monitoring, ali i u okviru spasilačkih operacija.

"Novi bespilotni kompleks poseduje aparate avionskog tipa sa krilima koja se mogu zameniti. U jednom slučaju se koristi obično krilo za klasično lansiranje aparata sa katapulta, u drugom slučaju je krilo drona opremljeno dodatnim sajlama sa četiri horizontalno raspoređena propelera, što omogućava da Zala VTOL izvodi vertikalno poletanje i sletanje i čini ga hibridom aviona i helikoptera", saopšteno je Sputnjiku u pres-službi kompanije.

Pretvaranje bespilotne letelice u hibrid promenom krila, vrši se u roku od nekoliko minuta, navode u kompaniji Kalašnjikov i dodaju da novi bespilotni kompleks može biti iskorišćen za monitoring iz vazduha, na primer, prilikom nadgledanja energetskog kompleksa, kao i tokom operacija traganja i spasavanja.

Uređaj je opremljen kompjuterom sa elementima veštačke inteligencije, koji mu omogućava da obrađuje fotografije i video-snimke, snimke u infracrvenom opsegu i druge parametre i to pre završetka leta.

Pročitajte još:

Šta sve može "verni sledbenik" Ohotnik? VIDEO

Rusija izvela 17 napada na teroriste u Siriji VIDEO

Ruski magazin: PVO sistem Pancir nemoćan protiv malih dronova

Rusija sprema oružje protiv dronova

Dron može da ima različite dodatke, uključujući foto-aparate i video-kamere, monitor za temperaturu, kombinovane teletermalne sisteme za snimanje, analizatore gasa i dozimetre, lasere i drugo. Bespilotna letelica poseduje uređaj za automatsko praćenje kretanja objekata.

U tradicionalnoj verziji Zala VTOL može da leti četiri sata, nakon čega sleti padobranom. Meko sletanje drona obezbeđuje jastuk koji se naduva ispod trupa. U verziji sa dodatnim motorima, Zala VTOL može da poleti i sleti vertikalno u potpuno automatskom režimu, što omogućava efikasnu upotrebu uređaja u urbanim sredinama, u planinskim i teško dostupnim oblastima, međutim, vreme leta se smanjuje na dva sata.

Raspon krila Zala VTOL je 2,58 metara, maksimalna poletna težina je 10,5 kilograma, brzina leta do 110 kilometara na sat. Glavni pogonski uređaj vozila, koji omogućava horizontalni let, jeste potisni vijak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 125 idi na stranu