Vesti -

Nemačka vlada srezala prognozu rasta BDP-a

Berlin -- Nemačka vlada je srezala prognozu rasta za ovu godinu na 3,0 odsto, jer se najveća evropska ekonomija suočava sa kontinuiranim teškoćama zbog koronavirusa.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Savvapanf Photo/Shutterstock
Foto: Savvapanf Photo/Shutterstock

Krajem oktobra vlada u Berlinu je previđala rast za 2021. godinu od 4,4 procenta, prenosi agencija AP.

Ubrzo nakon vladine oktobarske projekcije rasta, ta zemlja je uvela mere delimičnog zatvaranja zbog novog talasa korone, koje su sredinom decembra pooštrene i produžene podseća američka agencija. Ovo zaključavanje, drugo po redu u Nemačkoj, još je na snazi.

Zvanični statistički podaci objavljeni ranije ovog meseca pokazali su da je nemačka privreda pala prošle godine za 5,0 odsto, okončavši deceniju rasta. To je ipak bio manji pad nego što su mnogi očekivali.

Ministar ekonomije Peter Altmajer je rekao danas novinarima u Berlinu da je „industrija još uvek robusna, ali je sektor usluga teško pogođen".

"Trenutno beležimo stagniranje broja zaraženih, što nam uliva nadu. Ali situacija je i dalje ozbiljna i opasnost od mutiranog virusa još nije prošla“, dodao je.

Prema njegovim rečima, vladina prognoza je na donjem kraju spektra ekonomskih izgleda za 2021. godinu.

"Pretpostavljam da smo, kako stvari stoje i ako ne bude neočekivanih drastičnih promena, na sigurnom terenu s prognozom od 3,0 odsto", poručio je Altmajer.

Smatra da bi, ako privreda bude dobro napredovala, rast mogao da bude i viši za jednu ili dve desetine procentnog poena i da mogu da očekuju nastavak uspona 2022, ali nije izneo nikakvu konkretnu prognozu za narednu godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.