Rusi spremaju novo borbeno vozilo - Tajfun PVO

Moskva -- Pravljenje ruskog borbenog vozila "Tajfun PVO", namenjenog za strelce i artiljeriju, nalazi se u završnoj fazi.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/svist625
Ilustracija: Depositphotos/svist625

U trećem kvartalu ove godine biće gotovi eksperimentalno-konstruktorski radovi, saopštio je generalni direktor elektromehaničkog postrojenja "Kupol" (deo koncerna "Almaz-Antej") Fanil Zijatdinov.

"Rad na novim primercima je u završnoj fazi, planiramo da početkom ove godine dovršimo eksperimentalno-konstruktorske radove na (sistemu za simuliranje meta) 'Ađutant', u trećem kvartalu na 'Tajfunu PVO'. Zatim će već započeti serijska proizvodnja", rekao je Zijatdinov u intervjuu za časopis "Nacionalna odbrana".

Takođe je istakao da su u oba slučaja pripreme za proizvodnju već u toku, kako u fabrici "Kupol", tako i u drugim preduzećima, prenosi Sputnjik.

"Borbeno vozilo 'Tajfun PVO' već je uspelo 'da se pokaže' – eksperimentalni primerci su predstavljeni na takmičenju 'Vedro nebo' na Međunarodnim vojnim igrama – 2019 koje su održane u Kini. Tamo su izazvali opšte interesovanje, jer se radi o vozilima na kojima su povoljno i efikasno rešeni zadaci povećanja mobilnosti, bezbednosti i borbene efikasnosti strelaca i artiljerije koji rukuju prenosnim protivavionsko-raketnim sistemima", rekao je Zijatdinov.

On je naglasio da se vozilo pravi samoinicijativno, ali u tesnoj saradnji sa stručnjacima Ministarstva odbrane Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 128 idi na stranu