Vesti -

Merk odustaje od vakcine

Američka farmaceutska kompanija Merk odustaje od dva potencijalna kandidata za vakcinu protiv kovida 19.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Numstocker/Shutterstock
Foto: Numstocker/Shutterstock

Razlog su slabi rezultati u prvim kliničkim ispitivanjima, prenosi AP.

Merk je saopštio da su dobrovoljci dobro podneli vakcinu, ali da je ona podstakla slab imuni odgovor u poređenju sa ostalim vakcinama.

Iz kompanije navode da će fokus preusmeriti na dve moguće terapije za kovid 19, koje tek treba da dobiju odobrenje nadležnih regulatornih tela.

Američka vlada će Merku isplatiti 300,35 miliona evra (356 miliona dolara) za ubrzanu proizvodnju jedne od njenih potencijalnih terapija protiv kovida 19, u sklopu akcije koja ima za cilj da pomogne razvoj vakcina i lekova protiv bolesti izazvane koronavirusom.

Taj novac će kompaniji omogućiti da do kraja juna proizvede do 100.000 doza, ukoliko američka Uprava za hranu i lekove izda odobrenje za hitnu upotrebu.

Lek poznat pod nazivom MK-7110 ima sposobnost da smanji štetne efekte preterane reakcije imunog sistema na kovid 19.

"Merk" se u trku za borbu protiv pandemije uključio kasnije od ostalih najvećih farmaceutskih kompanija i prošle jeseni počele su prve faze ispitivanja potencijalnih vakcina koje zahtevaju samo jednu dozu.

Vakcine koje su razvile kompanije Fajzer i Moderna su u tom trenutku već bile u kasnoj fazi kliničkih ispitivanja, a krajem prošle godine dobile su i dozvolu za hitnu upotrebu.

U SAD se u kasnoj fazi kliničkih ispitivanja nalazi pet potencijalnih vakcina protiv koronavirusa. Rezultati ispitivanja vakcine koju je razvila kompanija "Džonson end Džonson" i koja se prima iz jedne doze očekuju se uskoro.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.